Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V Dallase otvorili prezidentskú knižnicu Georgea W. Busha

Otváranie knižnice G.W. Busha. Na fotke zľava Barack Obama, Barbara Bush, George H.W. Bush a George W. Bush. Foto: TASR/AP

Na pódiu sa stretli dve rodiny, ktoré predchádzajúce dve desaťročia dominovali americkej politike - Bushovci a Clintonovci.

Dallas 25. apríla (TASR) - So slzami v očiach sa dnes americký exprezident George W. Bush rozlúčil na ceremónii, ktorá bola venovaná otvoreniu jeho prezidentskej knižnice v texaskom Dallase.

Približne 10.000 ľudí sledovalo, ako čestná vojenská jednotka odnáša vlajky z pódia po odchode piatich amerických prezidentov a ich manželiek, uviedla tlačová agentúra AP.

Na pódiu sa stretli dve rodiny, ktoré predchádzajúce dve desaťročia dominovali americkej politike - Bushovci a Clintonovci. Exprezident George H.W. Bush, vyzerajúci krehko a sediaci na invalidnom vozíku, sa poďakoval prítomným za poctu pre syna.

Bývalý prezident Bill Clinton, ktorý pred dvadsiatimi rokmi porazil Busha staršieho, zažartoval, že sa stal "čiernou ovcou" v Bushovej rodine.

Šéf Bieleho domu Barack Obama sa poďakoval svojim predchodcom a poznamenal, že "najexkluzívnejší svetový klub" bývalých prezidentov koná skôr ako "podporná skupina", ktorá si navzájom pomáha.

Na slávnostnom akte sa tiež zúčastnili bývalí členovia administratívy Busha mladšieho, vrátane bývalej ministerky zahraničných vecí Condoleezzy Riceovej a súčasní i bývalí svetoví lídri, medzi nimi aj bývalý britský premiér Tony Blair.