Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dánsko odhadlo výdavky za zrušenú návštevu Trumpa na 536 000 eur

Na snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Zrušenie nasledovalo po mimoriadne medializovaných výrokoch Trumpa, že má záujem o kúpu ostrova Grónsko, poloautonómneho dánskeho územia ležiacho v arktickej oblasti.

Kodaň 9. septembra (TASR) - Dánska polícia vyčíslila na štyri milióny korún (536 092 eur) náklady na plánovanú, ale v poslednej chvíli zrušenú štátnu návštevu amerického prezidenta Donalda Trumpa v tejto škandinávskej krajine. V pondelok o tom informovala agentúra DPA.

Vo výdavkoch sú zahrnuté finančné náhrady za zrušené dovolenky zamestnancov a za zrušené plánované ubytovanie, ako aj náklady na vybavenie a čas strávený plánovaním, uviedla dánska verejnoprávna rozhlasová a televízna stanica DR s odvolaním sa na dokumenty získané od dánskej štátnej polície, súvisiace s prípravami na Trumpovu návštevu.

Do tejto predbežnej kalkulácie neboli zahrnuté výdavky na dánsku tajnú službu PET, kráľovský palác a letisko v metropole Kodaň, dodala DR. Celkové náklady na štátnu návštevu boli odhadnuté na 33 miliónov dánskych korún (4,42 milióna eur).

Šéf Bieleho domu mal návštevu Dánska absolvovať v dňoch 2. a 3. septembra, ale len 12 dní pred príchodom ju nakoniec zrušil.

Zrušenie nasledovalo po mimoriadne medializovaných výrokoch Trumpa, že má záujem o kúpu ostrova Grónsko, poloautonómneho dánskeho územia ležiacho v arktickej oblasti. Avšak poprední politici v Grónsku aj Dánsku, vrátane dánskej premiérky Mette Frederiksenovej, vyhlásili, že Grónsko nie je na predaj. Dánska kráľovná Margaréta II. nedávno vyhlásila, že pozvanie pre Trumpa stále platí.