Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Desaťtisíce ľudí na juhu Talianska demonštrovali proti mafii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Demonštranti si tiež uctili pamiatku 970 nevinných obetí mafie, ktorých mená boli prečítané počas zhromaždenia.

Foggia 21. marca (TASR) - Približne 40.000 ľudí sa zúčastnilo v stredu na demonštrácii proti mafii v meste Foggia na juhu Talianska, ktoré je označované za baštu organizovaného zločinu v regióne Apúlia. Demonštranti si tiež uctili pamiatku 970 nevinných obetí mafie, ktorých mená boli prečítané počas zhromaždenia, informovala agentúra APA.

Iniciátorom podujatia bol farár Luigi Ciotti, ktorého hnutie Libera sa už roky snaží bojovať proti zločineckým skupinám. Talianske médiá uviedli, že medzi účastníkmi boli pozostalí po stovkách obetí mafie z celého Talianska, ako aj iných európskych krajín. Nechýbal ani dosluhujúci predseda talianskeho Senátu Pietro Grasso, ktorý si v minulosti vybudoval úspešnú kariéru protimafiánskeho prokurátora v Palerme na Sicílii.

Práve organizácia Libera zaviedla v roku 1995 tzv. Deň spomienky pripadajúci na 21. marca, ktorý je venovaný predovšetkým obetiam mafie.

V samotnej Foggii viedol spor medzi súperiacimi mafiánskymi klanmi vlani v auguste k štvornásobnej vražde, pri ktorej neznámi páchatelia zastrelili na ulici vplyvného mafiánskeho bossa, jeho švagra a dvoch svedkov.

Protimafiánsky prokurátor Franco Roberti minulé leto o Apúlii, ktorá je považovaná za najbohatší spomedzi juhotalianskych regiónov, povedal, že tamojšia mafia bola príliš dlho podceňovaná. Najobávanejšími zločineckými organizáciami Talianska sú naďalej kalábrijská 'Ndrangheta, sicílska Cosa Nostra a neapolská Camorra.