Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Donald Trump podpísal nové sankcie voči Venezuele

Na archívnej snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

S okamžitou platnosťou nariadenie zakazuje nákup pohľadávok neuhradených venezuelskej vláde alebo vládou kontrolovaným podnikom.

Caracas 22. mája (TASR) - Prezident USA Donald Trump podpísal v pondelok nariadenie zakazujúce americkým firmám a jednotlivcom určité transakcie s venezuelskou vládou v snahe znížiť schopnosť Caracasu speňažovať svoje aktíva.

Nariadenie spomína "zlé hospodárenie a štátnu korupciu na úkor venezuelského ľudu a ich prosperity a pretrvávajúcu represiu politickej opozície".

S okamžitou platnosťou tiež zakazuje nákup pohľadávok neuhradených venezuelskej vláde alebo vládou kontrolovaným podnikom. Nasleduje po sérii sankcií v minulých rokoch voči venezuelskej vláde a zozname s vládou prepojenými firmami a jednotlivcami, ktorí nemôžu používať americký finančný systém, pripomína agentúra DPA.

Oznámenie USA prišlo po tom, ako 14 juhoamerických a severoamerických štátov združených v Limskej skupine odmietlo v uznať sporné prezidentské voľby vo Venezuele a vyzvalo, aby sa v reakcii na ne prijali diplomatické a finančné opatrenia. Krajiny vrátane Argentíny, Brazílie, Mexika a Kolumbie sa v tejto súvislosti zaviazali "znížiť úroveň svojich diplomatických vzťahov" s Venezuelou.

"USA nebudú sedieť nečinne, keď sa Venezuela rozpadá a utrpenie jej statočného ľudu pokračuje," vyhlásil americký viceprezident Mike Pence. Podľa neho neboli venezuelské voľby slobodné ani spravodlivé. Pence uviedol, že vláda prezidenta Nicolása Madura musí povoliť prísun humanitárnej pomoci do Venezuely a "musí umožniť, aby jej ľud bolo počuť".

V nedeľných voľbách získal Maduro svoj druhý šesťročný mandát v krajine, ktorá je síce bohatá na ropu, ale zažíva hlbokú hospodársku krízu prejavujúcu sa nedostatkom potravín, liekov i ďalších komodít.

Podľa ústrednej volebnej komisie dostal približne 68 percent hlasov, čím svojho najsilnejšieho súpera Henriho Falcóna porazil o vyše 40 percent. Vzhľadom na množstvo prípadov porušenia zákona o voľbách Falcón ešte pred zverejnením výsledkov hlasovania "kategoricky" odmietol voľby ako nelegitímne a vyzval na nové voľby, na ktoré je opozícia podľa jeho slov pripravená.