Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Džochar Carnajev si ako študent privyrábal predajom marihuany

Džochar Carnajev Foto: TASR/AP

Matke Zubejdat Carnajevovej v prípade, že vstúpi na územie USA, hrozí zatknutie kvôli obvineniu z krádeže oblečenia za 1600 dolárov.

Boston 25. apríla (TASR) - Džochar Carnajev, ktorý je spolu so svojím bratom Tamerlanom podozrivý z nastraženia dvoch bombových náloží v cieľovej rovinke Bostonského maratónu, si počas štúdia privyrábal predajom marihuany a "žil si celkom dobre", uviedli pre denník Boston Globe jeho bývalí kolegovia z univerzity.

Džochar mal vždy pri sebe neveľké množstvo marihuany na predaj. Aj v jeho internátnej izbe bolo cítiť pach tejto drogy. Ďalším zdrojom jeho príjmov boli brigády v autodielni, uviedli jeho známi.

Podľa Jasona Rowa, bývalého spolubývajúceho z internátu UMass Dartmouth na bostonskom predmestí Cambridge, Džochar "si žil celkom dobre, aj keď striedmo". Podľa Boston Globe dostával Carnajev od mestskej rady štipendium 2500 dolárov, z čoho čiastočne financoval aj ubytovanie v univerzitnom kampuse, ktoré ročne stojí v priemere 22.000 dolárov.

Denník Boston Herald v uplynulých dňoch napísal, že Džocharov brat Tamerlan bol až do roku 2012 spolu s manželkou prijímateľom sociálnych dávok. Finančnú pomoc od štátu Massachusetts dostávali aj jeho rodičia, ktorí sa medzičasom vrátili do Ruskej federácie.

Podľa najnovších informácií však Anzor a Zubejdat Carnajevovci, žijúci momentálne v dagestanskej Machačkale, dnes pricestujú do USA, kde sa podrobia vyšetrovaniu činu, ktorý minulý týždeň spáchali ich synovia - 26-ročný Tamerlan a 19-ročný Džochar.

Ako dnes informovala televízia ABC News, Zubejdat Carnajevovej v prípade, že vstúpi na územie USA, hrozí zatknutie kvôli obvineniu z krádeže oblečenia za 1600 dolárov, ktorej sa dopustila v októbri 2012 v obchode Lord & Taylor. Na súdne konanie, ktorého termín bol stanovený na 25. októbra, sa nedostavila, za čo jej teraz hrozí zatknutie.