Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý vicepremiér ČR, rodák z Trenčína Egon Lánský

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pred návratom z exilu do vlasti v roku 1991 pôsobil v redakciách BBC a Slobodnej Európy.

Praha 26. novembra (TASR) - Po dlhotrvajúcej ťažkej chorobe zomrel v pondelok v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe vo veku 79 rokov niekdajší podpredseda vlády ČR pre zbližovanie s Európskou úniou, novinár a publicista Egon Lánský.

Informoval o tom dnes server iDNES.cz s odvolaním sa na hovorcu Ministerstva obrany ČR Jana Pejška a Kamila Procházku z oddelenia komunikácie spomínanej nemocnice.

Rodák z Trenčína prešiel v detskom veku cez nacistami prevádzkované tábory v Terezíne a Osvienčime. Po prevzatí moci komunistami v bývalom Československu čelil ďalšej perzekúcii, v 50. rokoch mu znemožnili štúdium postupne na troch vysokých školách. Následne pracoval ako hutník v Kladne, neskôr v podniku Dental a v Ekonomickom ústave Československej akadémie vied. Nechýbal pri zrode Klubu angažovaných nestraníkov.

Po krvavom potlačení obrodného procesu v bývalom Československu Lánský emigroval a usadil sa vo Švédsku, ktoré mu udelilo aj občianstvo. Práve tam popri vykonávaní rôznych prác vyštudoval politické vedy a žurnalistiku. Bol spoluzakladateľom Výboru solidarity s východnou Európou. Pred návratom z exilu do vlasti v roku 1991 pôsobil v redakciách BBC a Slobodnej Európy. Po návrate sa stal hovorcom vtedajšieho šéfa diplomacie Jiřího Dienstbiera, neskôr hovorcom Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) a poradcom vtedajšieho predsedu Poslaneckej snemovne Miloša Zemana pre mediálne a zahraničnopolitické otázky. V roku 1998 sa stal podpredsedom Zemanovej vlády, v ktorej mal na starosti zbližovanie s Európskou úniou. V tejto funkcii však zotrval iba rok, podľa vlastných slov zo zdravotných dôvodov.

Za človeka s veľkým rozhľadom, ktorý prispel k obnoveniu demokracie v krajine, označil Lánského v reakcii na správu o jeho úmrtí predseda českého Senátu Milan Štěch. Súčasne poukázal na jeho životné skúsenosti a na fakt, že o veciach premýšľal v súvislostiach. Vyznal sa, že mu bol svojou sociálno-liberálnou orientáciou veľmi blízky.

Súčasný predseda ČSSD a pravdepodobný budúci premiér Bohuslav Sobotka pripustil, že Lánského úmrtie zasiahlo celú stranu. Podľa jeho slov sa Lánský, ktorý vytrvalo bojoval s neľahkým osudom a pomáhal spoluvytvoriť základy európskej politiky sociálnej demokracie, zaslúžil o dobré meno ČR v zahraničí.

Na spoluprácu s Lánským v niekdajšej českej vláde si zaspomínal aj niekdajší premiér Vladimír Špidla. "On bol trochu akcentovaná osobnosť, vôbec nie tuctová. Mal veľký zmysel pre humor a neuveriteľné analytické schopnosti. Veľmi mi imponoval," uviedol pre internetový server Lidovky.cz.