Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

EK: Pri prijímaní migrantov nemôžu dlhodobo fungovať ad hoc riešenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

M. Salvini sľúbil, že časti zo zachránených 450 migrantov, ktorí boli preložení na dve lode, dovolí vylodiť sa na Sicílii po tom, ako Nemecko, Francúzsko a Malta prisľúbili, že prijmú po 50 z nich

Brusel 16. júla (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok privítala rozhodnutie šiestich členských štátov Európskej únie prijať 450 migrantov zachránených z rybárskej lode v Stredozemnom mori. Zároveň však varovala, že takéto ad hoc riešenia nebudú dlhodobo fungovať.

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini v nedeľu prisľúbil, že časti zo zachránených 450 migrantov, ktorí boli preložení na dve vojenské lode, dovolí vylodiť sa na Sicílii po tom, ako Nemecko, Francúzsko a Malta prisľúbili, že prijmú po 50 z nich. Ich príklad nasledovali ešte Portugalsko a Španielsko.

"Taliansko už dlho vyzýva na regionálnu spoluprácu pri vyloďovaní utečencov a má na to právo. Komisia sa však domnieva, že takéto ad hoc riešenia nemôžu byť trvalo udržateľné," upozornil počas stretnutia s novinármi hovorca EK Margaritis Schinas.

Vyzval pritom členské krajiny, aby v takýchto prípadoch rešpektovali spoločné európske riešenia, na ktorých sa lídri EÚ dohodli na júnovom summite v Bruseli.

Vyloďovanie utečencov v sicílskom prístave Pozzallo prebiehalo postupne od soboty. Najskôr sa na breh dostali ženy, deti a choré osoby, a napokon aj muži.

Spravodajca TASR Jaromír Novak