Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Enrique Peňa Nieto sa stal víťazom prezidenských volieb v Mexiku

Enrique Peňa Nieto Foto: TASR/AP Photo

Peňa Nieto v predvolebnej kampani sľúbil otvoriť štátny ropný monopol Pemex zahraničným investorom, zlepšenie výberu daní a liberalizáciu pracovného trhu.

Mexico City 2. júla (TASR) - Enrique Peňa Nieto z centristickej Inštitucionálnej revolučnej strany sa stal víťazom nedeľných prezidentských volieb v Mexiku. Naznačil to exit poll zverejnený na televíznej stanici Milenio Television, podľa ktorého získal 42 percent hlasov.

Podľa exit pollu televízie Azteca taktiež zvíťazil Peňa Nieto so ziskom 39 percent hlasov.

Krátko po zverejnení výsledkov prieskumov vyhlásil manažér jeho kampane Luís Videgaray "jasné víťazstvo".

Podľa oboch prieskumov skončil na druhom mieste Andrés Manuel López Obrador zo stredoľavej Strany demokratickej revolúcie s 31 percentami na Milenio Television a 34,4 percentami na TV Azteca.

Kandidátka vládnucej Strany národnej akcie Josefina Vázquezová Motová dostala iba 23 percent (Milenio), respektíve 25,7 percenta (Azteca).

Prezidentské voľby v Mexiku sú iba jednokolové. Ak oficiálne výsledky potvrdia výsledky exit pollov, Inštitucionálna národná strana, ktorá vládla Mexiku do roku 2000 bez prerušenia 71 rokov, sa v decembri vráti k moci.

Peňa Nieto v predvolebnej kampani sľúbil otvoriť štátny ropný monopol Pemex zahraničným investorom, zlepšenie výberu daní a liberalizáciu pracovného trhu.