Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament schválil jednotný systém patentov Európskej únie

Európsky parlament (ilustračné foto) Foto: TASR/AP

Patent schválený v jednej krajine, bude platiť aj v ostatných členských štátoch únie a bude vydávaný v troch jazykoch: anglickom, francúzskom a nemeckom.

Štrasburg 11. decembra (TASR) - Európsky parlament (EP) dnes schválil vytvorenie jednotného systému patentov Európskej únie. Po desiatkach rokov rokovaní tak bude patent schválený v jednej krajine platiť aj v ostatných členských štátoch únie. Informujú o tom agentúra AP a DPA.

Dnešným hlasovaním v EP sa zavŕšil zložitý proces vyjednávaní, ktoré trvali takmer štyri desaťročia. Patenty sa budú udeľovať v troch jazykoch: v angličtine, francúzštine a nemčine.

Jednotný systém patentov pomôže firmám znížiť náklady, ktoré si doteraz vyžadoval proces schvaľovania patentov a preklad dokumentácie do jazykov členských štátov únie. Jednotný patentový systém by mal vojsť do platnosti najneskôr v priebehu roka 2014.

Vďaka jednotnému patentovému systému chce EÚ dobiehať USA a Čínu

Eurokomisár Barnier dnes v Bruseli pripomenul, že v súčasnosti je v EÚ prihlasovací proces pre nový patent veľmi komplikovaný a príliš nákladný. Kým v EÚ treba na prijatie patentu postupný súhlas všetkých 27 členských štátov s prekladom do národných jazykov, v USA alebo Japonsku stačí jeden právny úkon. To sa premieta aj do nákladov na prihlasovanie patentov. "Európske patenty sú 18-krát drahšie ako v USA. V EÚ stoja okolo 36.000 eur, kým v USA iba 2000 eur. A v Číne vyjde nový patent na 600 eur," pripomenul v tejto súvislosti Barnier.

V porovnávaní s hlavnými globálnymi konkurentmi - USA a Čínou -, EÚ ťahala za kratší koniec čo sa týka počtu podaných patentov. V roku 2011 bolo v USA prihlásených 224.000 patentov, v Číne 172.000 a v EÚ iba 62.000. Dôvodom tohto stavu v Európe boli najmä vysoké náklady a komplikovaný systém schvaľovania a prijímania nových patentov.

Agentúra AP dnes v tejto súvislosti uviedla, že v prípade patentu, ktorého prihlásenie stálo 20.000 eur a viac, dve tretiny z nákladov išli na preklad dokumentácie do viacerých európskych jazykov. Podľa slov komisára Barniera bude jednotný európsky patent stáť 6500 eur počas prvého, prechodného obdobia, potom by náklady mali klesnúť pod 5000 eur.

Po takmer 40 rokoch zdĺhavých rokovaní a názorového rozdelenia naprieč Európou, Európsky parlament dnes ukončil tento spor a prijal návrh na zriadenie jednotného patentového systému pre všetky krajiny EÚ, ktorý vypracoval nemecký sociálnodemokratický poslanec Bernhard Rapkay.

Jednotný patentový systém by mal zatiaľ platiť v 25 z 27 členských štátov únie, keďže Španielsko a Taliansko sa rozhodli nezúčastniť sa na tomto programe. Kvôli tomu, že patenty by sa podľa nových pravidiel mali udeľovať iba v angličtine, francúzštine alebo v nemčine. Taliani a Španieli s tým nesúhlasili, čo znamená, že prihlasovanie patentov v oboch krajinách bude nákladnejšie, ako vo zvyšku členských krajín.

"Dnešné hlasovanie v parlamente je dobrou správou pre európsku ekonomiku a najmä pre európske malé a stredné podniky," zdôraznil Rapkay. A dodal, že nový celoeurópsky patentový systém urýchli proces inovácií a prichádza v správny čas, aby mohli európske podniky úspešnejšie čeliť kríze.



Chudoba: Prijatie jednotného patentového systému je dobrá správa pre Európu

Prijatie jednotného patentového systému je dobrá správa pre podporu vývoja a výskumu v Európe. Uviedol to dnes štátny tajomník Ministerstva školstva SR Štefan Chudoba.

Po pondelňajšej dohode ministrov v Bruseli, dnes jednotný patentový systém schválili poslanci Európskeho parlamentu na plenárnom zadaní v Štrasburgu. Podľa Chudobu nový systém prispeje k prudkému poklesu finančných nárokov potrebných na registráciu patentu.

"My sa úprimne tešíme, že z tých 35.000 až 40.000 eur, ktoré doteraz na patent bolo treba vynaložiť, to ide na desatinu. To je veľmi dobrá správa," skonštatoval Chudoba.

Nový patent bude v porovnaní so súčasnými systémami lacnejší a efektívnejší v oblasti ochrany vynálezov jednotlivcov a podnikov. Poskytne ochranu vynálezu na území 25 členských štátov EÚ. Španielsko a Taliansko sa na novom systéme zatiaľ nepodieľajú. Patenty sa budú registrovať iba v troch jazykoch - angličtine, francúzštine a nemčine.