Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Epidémia moru si na Madagaskare vyžiadala už 202 obetí

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR ešte pred troma týždňami upozornilo Slovákov cestujúcich do tejto krajiny, aby boli obozretní.

Antananarivo 27. novembra (TASR) – Epidémia moru na Madagaskare si od augusta vyžiadala už viac ako 200 obetí. Informáciu zverejnila v pondelok v Ženeve Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Podľa rovnakého zdroja diagnostikovali niektorú z foriem moru v období od 1. augusta do 22. novembra u celkove 2348 ľudí, 202 z nich ochorenie neprežilo.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v tejto súvislosti informoval, že aj keď je najhoršia fáza epidémie už zrejme minulosťou, v ostrovnej africkej krajine treba situáciu pozorne sledovať a rýchlo reagovať na výskyt nových prípadov moru, a to až do apríla 2018, keď sa skončí obdobie výskytu tohto ochorenia.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR ešte pred troma týždňami upozornilo Slovákov cestujúcich do tejto krajiny, aby boli obozretní. Súčasne vydalo druhý stupeň odporúčania - zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí.

"Odporúčame, aby sa slovenskí občania v prípade cesty zabezpečili vhodnými antibiotikami pre prípad nákazy a aby využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke ministerstva," upozornil rezort.