Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Erdogan poskytne v utorok plné vysvetlenie Chášukdžího smrti

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Tureckí predstavitelia však pre médiá v uplynulých týždňoch opakovane povedali, že podľa ich zistení žurnalistu na konzuláte zavraždili a rozštvrtili.

Istanbul 21. októbra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu vyhlásil, že v utorok podá plné vysvetlenie smrti saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.

Podrobnosti o tureckom vyšetrovaní poskytne v prejave k členom svojej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v parlamente, informovala agentúra AP. Podľa Erdogana sa musia tieto informácie zverejniť, "pretože požadujeme spravodlivosť".

Rijád v sobotu po prvý raz priznal, že Chášukdží zomrel na jeho konzuláte v Istanbule, ktorý navštívil začiatkom októbra. Podľa saudskoarabskej prokuratúry mal byť zabitý počas hádky a bitky v priestoroch zastupiteľstva, pričom pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 občanov Saudskej Arábie.

Tureckí predstavitelia však pre médiá v uplynulých týždňoch opakovane povedali, že podľa ich zistení žurnalistu na konzuláte zavraždili a rozštvrtili, pričom majú zvukové a obrazové nahrávky, ktoré takéto tvrdenia dokazujú.

Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Nezvestný bol od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš s tureckou snúbenicou. Z konzulátu ho však už nevideli vychádzať a odvtedy o sebe nepodal žiadnu správu.

Británia, Nemecko a Francúzsko odsúdili zabitie Chášukdžího



Británia, Nemecko a Francúzsko vydali v nedeľu spoločné vyhlásenie, v ktorom odsúdili zabitie saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Vyjadrili pritom "naliehavú potrebu objasnenia, čo sa presne stalo".

Vlády vo vyhlásení uviedli, že útoky na žurnalistov sú neprijateľné a "naše tri štáty sú nimi krajne znepokojené". Poznamenali, že "hypotézy" doposiaľ predostreté saudskoarabskýým vyšetrovaním musia byť podporené faktami, aby sa dali považovať za dôveryhodné.

Británia, Nemecko a Francúzsko ostro odsúdili Chášukdžího zabitie a očakávajú, že sa zistí pravda a vyvodí sa zodpovednosť za akékoľvek spáchané zločiny.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu vyhlásil, že v utorok podá plné vysvetlenie smrti Chášukdžího.

Podrobnosti o tureckom vyšetrovaní poskytne v prejave k členom svojej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v parlamente, informovala agentúra AP. Podľa Erdogana sa musia tieto informácie zverejniť, "pretože požadujeme spravodlivosť".

Šéf diplomacie Saudskej Arábie: Zabitie Chášukdžího bola "zločinná operácia"



Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr označil v nedeľu zabitie saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího za "zločinnú operáciu".

V rozhovore pre televíznu stanicu Fox News uviedol, že voči tým, ktorí majú na svedomí "túto obrovskú a vážnu chybu", bude vyvodená zodpovednosť. Vyslovil tiež sústrasť rodine zabitého novinára.

Saudskoarabské úrady podľa neho nevedia, kde sú Chášukdžího pozostatky a nevedia ani podrobnosti o tom, ako bol zabitý.

Džubajr tiež zopakoval upozornenie zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa pred unáhleným vynášaním rozsudkov voči saudskoarabským lídrom. "Existuje prezumpcia neviny, kým nie je dokázaná vina," dodal.

Agentúra AP pripomína, že skupina amerických zákonodarcov obviňuje z riadenia operácie saudskoarabského korunného princa. Senátor Lindsay Graham uviedol v nedeľu, že sa nedá veriť tomu, aby do toho nebol zapojený korunný princ Muhammad bin Salmán.

Rijád v sobotu po prvý raz priznal, že jeho agenti zabili Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule, ktorý navštívil začiatkom októbra. Popiera však, že by boli do toho zapletení korunný princ Muhammad bin Salmán či kráľ Salmán.

Podľa saudskoarabskej prokuratúry mal byť novinár zabitý počas hádky a bitky v priestoroch zastupiteľstva, pričom pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 občanov Saudskej Arábie.