Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ chce získať financie na vojenské operácie v oblasti Sahelu

predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (vpravo) a šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová sa rozprávajú počas medzinárodnej darcovskej konferencie pre Sahel v sídle EÚ v Bruseli 23. februára 2018. Foto: TASR/AP

Oblasť Sahelu na južných okrajoch Sahary čelí mnohým výzvam: od ozbrojených konfliktov, cez extrémnu chudobu, nedostatok potravín a zlú správu vecí verejných.

Brusel 23. februára (TASR) - Európska komisia zorganizovala v piatok medzinárodnú darcovskú konferenciu pre Sahel. Cieľom podujatia je získať politickú podporu a financie na vojenské operácie v tomto nestabilnom africkom regióne v snahe eliminovať hrozbu terorizmu a nelegálnej migrácie.

"Chceme pomôcť tomuto regiónu stať sa bezpečnejším, silnejším a ponúknuť dobré príležitosti pre budúcnosť jeho obyvateľov, najmä pre mladých ľudí," uviedol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker pred začatím konferencie.

Na podujatí sa zúčastnilo okolo 30 najvyšších predstaviteľov z krajín Sahelu, medzinárodného spoločenstva a krajín EÚ.

Oblasť Sahelu na južných okrajoch Sahary čelí mnohým výzvam: od ozbrojených konfliktov, cez extrémnu chudobu, nedostatok potravín a zlú správu vecí verejných. Päť krajín regiónu - Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritánia a Niger - v roku 2014 spojilo svoje sily, aby rozbilo regionálnu sieť teroristických skupín, organizovaného zločinu a nelegálnej migrácie.

Uvedených päť krajín, známych pod označením G5 Sahel, vytvorilo spoločné vojenské sily, ktoré majú pomôcť pri riešení konfliktov, obnovení štátnej moci, pri dodávkach humanitárnej pomoci a realizácii rozvojových projektov podporovaných medzinárodným spoločenstvom.

Snahou eurokomisie je zhromaždiť dostatočné finančné prostriedky na fungovanie vojenských síl združenia G5 Sahel. Podľa odhadov bude potrebných približne 500 miliónov dolárov. EÚ prisľúbila počiatočný príspevok vo výške 50 miliónov eur (61,4 miliónov dolárov). Ďalších dovedna 220 miliónov eur sľúbili Spojené štáty, Saudská Arábia a viaceré členské krajiny EÚ.

spravodajca TASR Jaromír Novak