Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

EÚ pomáha obetiam zemetrasenia na indonézskom ostrove Lombok

Muž si berie svoje veci zo zničeného domu po zemetrasení na indonézskom ostrove Severný Lombok 6. augusta 2018. Foto: TASR/AP

Snahou záchranárov je zabezpečiť ľuďom z postihnutých oblastí aj prístup k čistej vode, dobré hygienické služby, základnú zdravotnú starostlivosť a psychologickú podporu pre rodiny obetí.

Brusel 8. augusta (TASR) - Európska komisia v stredu oznámila, že prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany Európskej únie pozorne sleduje účinok silných zemetrasení, ktoré postihli indonézsky ostrov Lombok koncom júla a začiatkom augusta a okrem obetí na životoch si vynútili aj presídlenie tisícok ľudí.

Komisia spresnila, že bol vytvorený systém núdzového satelitného mapovania cez vesmírny program Copernicus, ktorý má pomôcť indonézskym orgánom civilnej ochrany. Prvé družicové mapy zachytávajúce situáciu v teréne v reálnom čase už boli dodané indonézskym úradom.

Okrem toho exekutíva EÚ oznámila, že vyčlenila prvú núdzovú pomoc vo výške 150.000 eur, ktorá je určená najviac postihnutým komunitám v oblasti zemských otrasov. Finančná pomoc je určená pre komunitu 4000 ľudí v okresoch Východný Lombok a Severný Lombok, ktoré boli zemetrasením najhoršie zasiahnuté.

Počiatočné financovanie Európskej únie podporí snahy Indonézskeho Červeného kríža pri poskytovaní záchrannej pomoci tým najzraniteľnejším osobám prostredníctvom distribúcie núdzového materiálu, ako sú plachty, prikrývky, matrace a hygienický materiál.

Snahou záchranárov je zabezpečiť ľuďom z postihnutých oblastí aj prístup k čistej vode, dobré hygienické služby, základnú zdravotnú starostlivosť a psychologickú podporu pre rodiny obetí.

Delegácia EÚ v Jakarte medzitým vytvorila konzulárnu ochrannú skupinu, ktorá priamo na letisku v Lomboku pripravila dočasný konzulárny úrad pre občanov EÚ a schengenského priestoru. Skupinu tvoria diplomati z delegácie EÚ a veľvyslanectiev Francúzska, Holandska, Írska, Spojeného kráľovstva, Španielska, Švédska a Talianska.

Konzulárna skupina doteraz pomohla približne 1000 európskym občanom so základnými informáciami, dostupnosťou letov a pomocou pri rezervácii leteniek a zabezpečila pomoc pre osoby zranené počas zemetrasenia pochádzajúce z európskych krajín.

Spravodajca TASR Jaromír Novak