Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ predĺžila do roku 2020 svoju poradenskú a podpornú misiu pre Niger

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Misia EÚ podporuje najmä budovanie kapacít bezpečnostných zložiek v Nigeri v ich boji proti terorizmu a organizovanému zločinu.

Brusel 18. septembra (TASR) - Rada EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli predĺžila v utorok mandát misie EUCAP Sahel Niger do 30. septembra 2020. Európski diplomati schválili aj rozpočet pre túto misiu vo výške 63,4 milióna eur na obdobie od 1. októbra 2018 do 30. septembra 2020.

Rada ministrov zároveň aktualizovala mandát misie EUCAP Sahel Niger, ktorá od roku 2012 poskytuje poradenstvo a odbornú prípravu na podporu nigerských orgánov pri posilňovaní ich bezpečnostných schopností.

Misia EÚ podporuje najmä budovanie kapacít bezpečnostných zložiek v Nigeri v ich boji proti terorizmu a organizovanému zločinu. Od roku 2016 misia pomáha ústredným a miestnym orgánom, ako aj bezpečnostným silám tejto africkej krajiny pri rozvíjaní postupov a techník na lepšiu kontrolu a riešenie nelegálnej migrácie.

Vedúcim misie je vrcholný predstaviteľ belgickej federálnej polície Frank Van der Mueren. Centrála misie sa nachádza v hlavnom meste krajiny Niamey.

Spravodajca TASR Jaromír Novak