Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ sa podľa Junckera pripravuje aj na možné nedosiahnutie dohody

Na archívnej snímke Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Britská vláda dosiaľ navrhuje, aby celé Spojené kráľovstvo zostalo po brexite v colnej únii s EÚ na obmedzené obdobie - pokým sa nenájde technologické riešenie problému hraníc s Írskom.

Londýn/Dublin 22. júna (TASR) - Európska únia sa musí pozerať realisticky na súčasný nebezpečný stav rokovaní o brexite a pripravuje sa na použitie svojho rozpočtu na to, aby zmiernila dôsledky možného nedosiahnutia dohody so Spojeným kráľovstvom, varoval predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Len niekoľko dní pred dôležitým summitom EÚ v Bruseli sú postoje oboch strán v "najťažších otázkach" naďalej veľmi vzdialené. V tejto situácii Juncker vo štvrtok v írskom parlamente povedal, že zintenzívňuje prípravy na stroskotanie rozhovorov a dokonca chystá plány zamerané na udržanie mieru v Severnom Írsku, napísal v piatok britský denník The Guardian.

Otázka zabránenia návratu k tzv. tvrdej hranici medzi Írskou republikou ako zostávajúcim členom EÚ a Severným Írskom ako súčasťou Spojeného kráľovstva môže zmariť všetky snahy o pokrok pri dosahovaní širšej celkovej dohody o brexite.

Juncker označil za veľmi dôležité, aby sa zvyšných 27 členských štátov EÚ pripravilo na najhorší výsledok rokovaní, keďže britská premiérka Theresa Mayová odmieta súhlasiť s návrhmi Únie na riešenie zmieneného problému, podľa ktorých by Severné Írsko fakticky zostalo súčasťou colnej únie a spoločného trhu EÚ.

"Musíme sa pripraviť na každú možnosť vrátane nedohody. Nie je to želaný ani pravdepodobný výsledok. Nie je to však ani nemožný výsledok. A my sa pre každý prípad pripravujeme," povedal Juncker na spoločnom zasadnutí oboch komôr írskeho parlamentu v Dubline.

Juncker poveril prípravou na "scenár" nedohody generálneho tajomníka EK Martina Selmayra. Ten vypracoval sériu legislatívnych zmien, ktoré by boli potrebné v prípade vystúpenia Británie z Únie bez dohodnutia podmienok tohto procesu a budúcich vzťahov. Selmayr dokonca upozornil na málo pravdepodobnú vyhliadku, že by britskí občania museli v členských štátoch EÚ žiadať o víza.

Britská vláda dosiaľ navrhuje, aby celé Spojené kráľovstvo zostalo po brexite v colnej únii s EÚ na obmedzené obdobie - pokým sa nenájde technologické riešenie problému hraníc s Írskom. Podľa Guardianu sa očakáva, že Londýn po budúcotýždňovom summite EÚ tiež navrhne, aby Británia mala naďalej s Úniou zosúladené predpisy týkajúce sa tovaru, čo by zaistilo, že nebudú potrebné hraničné kontroly.

Juncker však zdôraznil, že EÚ nedovolí, aby Spojené kráľovstvo využilo írsku otázku na získanie prístupu na jej spoločný trh bez súčasného zachovania slobody pohybu a členstva Británie v úniových inštitúciách vrátane Súdneho dvora Európskej únie.

Zdôraznil tiež, že zvyšní členovia EÚ budú stáť na strane Írska. "Niektorí si myslia, že ďalších 26 krajín na poslednú chvíľu opustí Írsko kvôli odvetvovým dohodám, ktoré im vyhovujú. Títo ľudia nepochopili, čo znamená byť súčasťou našej Únie. Hranica Írska je hranicou Európy - a je to priorita našej Únie," dodal.

Írsky premiér Leo Varadkar na tlačovej konferencii so šéfom EK konštatoval, že existuje "naliehavá potreba zintenzívniť úsilie" o dosiahnutie dohody o brexite.