Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Kritika EÚ nie je na mieste, tvrdí Rusko; na Ukrajine sú opäť protesty

Protestné akcie proti rozhodnutiu ukrajinskej vlády pozastaviť prípravu asociačnej zmluvy s EÚ pokračujú dnes v Kyjeve i v ďalších ukrajinských mestách. Foto: TASR/AP

Podľa politických pozorovateľov ani jedna zo strán nemá pripravenú inú ako vyčkávaciu taktiku.

Moskva/Kyjev 26. novembra (TASR) - Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina dnes odmietol kritiku zo strany EÚ, že Rusko na Ukrajinu vyvíjalo nátlak, aby zvrátilo jej rozhodnutie podpísať s úniou zmluvu o voľnom obchode a pridružení.

"V tomto prípade nie je na mieste hovoriť o akomkoľvek nátlaku," uviedol Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Agentúra Reuters v súvislosti s tým pripomína, že ide o vôbec prvý komentár Ruska k vyhláseniu lídrov EÚ, v ktorom vyjadrili nesúhlas s postupom Moskvy.

Protestné akcie proti rozhodnutiu ukrajinskej vlády pozastaviť prípravu podpísania asociačnej zmluvy s EÚ pokračujú dnes v Kyjeve i v ďalších ukrajinských mestách.

Úrad vlády v Kyjeve dnes dopoludnia obkľúčilo približne 100 demonštrantov, ktorí vykrikovali protivládne heslá, žiadali demisiu premiéra Mykolu Azarova a slobodu pre väznenú expremiérku Juliu Tymošenkovú. Tá na protest proti súčasnej situácii vyhlásila v pondelok ďalšiu hladovku.

Podľa politických pozorovateľov ani jedna zo strán nemá pripravenú inú ako vyčkávaciu taktiku. Opozícia označila svoje protestné akcie za časovo neobmedzené, ale zrejme čaká, čo sa stane 29. novembra, keď Ukrajina na summite Východného partnerstva v litovskom Vilniuse ešte stále môže podpísať asociačnú zmluvu s EÚ, upozornil Vadim Dubnov, politický komentátor agentúry RIA Novosti.

Na Európskom námestí v centre Kyjeva, kam svojich priaznivcov zvolala opozícia, bolo dnes napoludnie podľa agentúry RIA Novosti okolo 100 ľudí, ktorí sa v mrazivom počasí zohrievali pri ohňoch založených vo veľkých sudoch. Podvečer sa na námestí uskutoční míting a koncert. Časť ľudí strávila noc pod holým nebom, v stanovom tábore.

Rovnaký počet ľudí je aj na Námestí nezávislosti, kam svojich prívržencov povolali rôzne spoločenské organizácie.

V tesnej blízkosti oboch námestí je sprísnená policajná kontrola. Policajti v dave pátrajú v prvom rade po podozrivých, ktorí by mohli prechovávať výbušniny.

V pomerne napätej situácii v pondelok večer došlo k útoku na autobus tajnej služby, ktorých demonštranti podozrievali z odpočúvania mobilných telefónov. Hovorca Bezpečnostnej služby Ukrajiny dnes uviedol, že úlohou príslušníkov bolo monitorovať rádiové kanály v snahe predísť prípadne aktivovaniu výbušného zariadenia. Pri útoku demonštrantov bolo vážne poškodené technické vybavenie vozidla, informovala RIA Novosti s tým, že v prípade sa začalo vyšetrovanie.

Ukrajinská vláda minulý štvrtok rozhodla o pozastavení príprav na podpísanie dokumentov o integrácii Ukrajiny do európskych štruktúr. Parlament predtým neschválil šesticu zákonov, ktoré by umožňovali prepustenie väznenej expremiérky a jej odchod na liečenie do Nemecka, prípadne aj udelenie milosti. Prijatím týchto zákonov pritom EÚ podmieňovala podpis asociačnej dohody.

Po oznámení rozhodnutia vlády vyšli do ulíc viacerých ukrajinských miest nespokojní občania, ktorí so zastavením eurointegrácie svojej krajiny nesúhlasia.

Putin odmietol kritiku EÚ za Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin odmietol dnes kritiku Európskej únie v súvislosti s rozhodnutím Ukrajiny zastaviť prípravy na podpísanie asociačnej a obchodnej dohody s EÚ.

Šéf Kremľa odmietol tvrdenia Bruselu, že Rusko zatlačilo na Ukrajinu, aby upustila od podpisu dohody s EÚ na summite Východného partnerstva v litovskom Vilniuse, ktorý sa koná 28.-29. novembra.

"Chcel by som požiadať našich priateľov v Bruseli, mojich dobrých osobných priateľov v Európskej komisii, aby upustili od nevľúdnych slov," povedal Putin na tlačovej konferencii v Terste po rozhovoroch s talianskym premiérom Enricom Lettom.

Podľa agentúry Reuters mal ruský líder na mysli slová dvoch popredných predstaviteľov únie. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy v pondelok vyhlásili, že "nesúhlasia s ruským postojom a konaním" v prípade Ukrajiny.

Putin zároveň odmietol, že by sľúbil Ukrajine nižšiu cenu za dodávky plynu ako podnet pre ústup od dohody s EÚ a užšie vzťahy s Moskvou.