Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ už na podporu utečencov v Turecku pridelila 5,6 miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Programy pomoci budú zamerané na oblasti zdravia, ochrany utečencov, ich sociálno-ekonomickej podpory a komunálnej infraštruktúry.

Brusel 19. júla (TASR) - Európska komisia (EK) prijala v piatok nový súbor opatrení pomoci v hodnote 1,41 miliardy eur, čím sa zabezpečí pokračujúca podpora Európskej únie utečencom a hostiteľským komunitám v Turecku.

Programy pomoci budú zamerané na oblasti zdravia, ochrany utečencov, ich sociálno-ekonomickej podpory a komunálnej infraštruktúry. Nové opatrenia sú súčasťou druhej tranže Nástroja pre utečencov v Turecku, čím sa celková suma, ktorá už bola pridelená, zvýšila na 5,6 miliardy eur z celkovej sumy šiestich miliárd dohodnutej v roku 2016. Zostatok tejto sumy sa má vyčleniť v priebehu leta.

Eurokomisár pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn v tejto súvislosti uviedol, že vďaka novému prideleniu finančných prostriedkov Európska únia pokračuje v plnení svojich záväzkov podporovať Turecko pri zvládaní najväčšej skupiny utečencov na svete.

"Naša pomoc sa zameria na služby v oblasti zdravotnej starostlivosti a ochrany pre utečencov a zvýšenie odolnosti a sebestačnosti utečencov a hostiteľských komunít prostredníctvom ich sociálno-ekonomickej podpory. Okrem toho podporíme aj mestskú infraštruktúru v provinciách s vysokým počtom utečencov," vysvetlil Hahn v správe pre médiá.

Zmluvy s partnermi a príslušnými tureckými ministerstvami by mali byť podpísané do konca roku 2020, pričom konkrétne opatrenia by mali byť ukončené najneskôr do polovice roku 2025.

Nástroj EÚ pre utečencov v Turecku bol zriadený v roku 2015 na podporu sýrskych utečencov v Turecku. Má celkový rozpočet šesť miliárd eur, ktorý bol rozdelený do dvoch rovnakých tranží po troch miliardách eur. Cieľom tohto nástroja je zabezpečiť, aby sa potreby utečencov a ich hostiteľských komunít riešili komplexným a koordinovaným spôsobom.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)