Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Europoslanec Mikolášik pre Tablet.TV: Turecko do EÚ nepatrí

Miroslav Mikolášik Foto: TASR/Štefan Puškáš

Turecko je krajina, kde sa porušujú ľudské práva. Okrem toho nemá európsku kultúru, je to ázijská krajina, a preto by sa nemala stať plnohodnotným členom Únie, tvrdí europoslanec Miroslav Mikolášik.

Štrasburg 14. apríla (TABLET.TV) – Poslanci Európskeho parlamentu prijali počas štvrtkového plenárneho zasadnutia správu o reformnom úsilí vlády v Ankare za rok 2015. Parlament vyzval Európsku komisiu a Radu ministrov, aby prehodnotili celú stratégiu procesu prístupových rokovaní s Tureckom. Požadujú oddelenie rokovaní o pristúpení krajiny k EÚ od spolupráce EÚ a Turecka v oblasti migrácie.

Europoslanci vyslovili nespokojnosť s dodržiavaním princípov právneho štátu v Turecku, ale aj s obmedzovaním slobody prejavu a základných hodnôt EÚ. „Keby sa Turecko stalo členskou krajinou EÚ, tak môžeme zabudnúť na kresťanské korene Európy. Poslanecký klub Turkov by bol vzhľadom na ich počet najväčší v rámci Európskeho parlamentu,“ povedal na adresu Turecka člen podvýboru pre ľudské práva v Európskom parlamente Miroslav Mikolášik (KDH/EĽS).

Europoslanec Mikolášik v doterajších hlasovaniach o prístupovom procese Turecka do EÚ systematicky hlasoval proti členstvu tejto krajiny v klube európskej dvadsaťosmičky.

Prístupové rokovania EÚ s Tureckom sa začali 3. októbra 2005. EÚ od Turecka okrem iného očakáva, že pred vstupom do Únie znormalizuje svoje vzťahy so všetkými susednými krajinami, najmä s Gréckom, Cyprom a Arménskom.

Pozrite si vyjadrenie europoslanca Miroslava Mikolášika.