Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Po zákaze obriezky zvolali európski rabíni krízové zasadnutie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nemecký súd totiž ešte v júni rozhodol, že obriezka spôsobuje nedospelým chlapcom telesnú ujmu a je zásahom do ich osobnej integrity, aj keď sa deje so súhlasom rodičov.

Berlín/Jeruzalem 9. júla (TASR) - Konferencia európskych rabínov (CER) zvolala krízové zasadnutie v reakcii na zákaz tradičnej obriezky, o ktorom rozhodol nemecký súd. Pobúrenie nad verdiktom vyjadril aj izraelský parlament.

Regionálny súd v Kolíne nad Rýnom v júni dospel k záveru, že obriezka spôsobuje nedospelým chlapcom telesnú ujmu a je zásahom do ich osobnej integrity, aj keď sa deje so súhlasom rodičov. O prípadnej obriezke by sa podľa súdu mali mladí ľudia rozhodnúť sami až po dovŕšení dospelosti.

Predstavitelia židovskej komunity, ale aj mnohí moslimovia, to označili na neprijateľný zásah do ich náboženskej slobody. Celá kauza je mimoriadne citlivá, keďže sa týka práve Nemecka s jeho históriou holokaustu.

"Verdikt z Kolína je asi jedným z najzávažnejších útokov na židovský život v Európe v období po holokauste," vyhlásil dnes predseda CER, hlavný moskovský rabín Pinchas Goldschmidt. Krízové dvojdňové zasadnutie európskych rabínov sa začne v utorok v Berlíne.

Výrok nemeckého súdu odsúdil aj výbor izraelského parlamentu pre imigráciu a diaspóru. "Obriezka je jedným z pilierov judaizmu a naposledy ju v Nemecku obmedzili počas jeho najtemnejšej hodiny," konštatoval predseda výboru, poslanec Danny Danon.

Na zasadnutí výboru sa dnes zúčastnil aj nemecký veľvyslanec v Izraeli Andreas Michaelis. Ten zdôraznil najmä skutočnosť, že nemecké súdy rozhodujú nezávisle, a že kolínsky verdikt nemá celonárodnú platnosť. Nemecká vláda už podľa Michaelisa pracuje na vyriešení celej záležitosti. Ministerstvo spravodlivosti v Berlíne skúma možnosť posilnenia legislatívnej ochrany náboženských tradícií.

Verdikt súdu v Kolíne nad Rýnom sa týkal prípadu štvorročného chlapca, u ktorého sa po obriezke vykonanej lekárom vyskytli zdravotné komplikácie. Kritici sa obávajú, že by sa tento výrok mohol stať precedensom.