Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Filipínsky prezident vyhlásil vianočné prímerie s povstalcami

Na archívnej snímke Rodrigo Duterte. Foto: TASR AP

Ako vo svojej správe komentovala agentúra AP, rozhodnutie prezidenta Duterteho odzrkadľuje jeho protichodné kroky pri riešení povstania komunistických radikálov.

Manila 20. decembra (TASR) - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte vyhlásil počas Vianoc prímerie s tamojšími komunistickými povstalcami a požiadal ich, aby pokoj zbraní ako gesto dobrej vôle takisto dodržiavali. Informoval o tom v stredu prezidentov hovorca Harry Roque.

Prezident to oznámil necelý mesiac po tom, čo rozhodol o ukončení mierových rozhovorov s Komunistickou stranou Filipín (PKP).

Ako vo svojej správe komentovala agentúra AP, rozhodnutie prezidenta Duterteho odzrkadľuje jeho protichodné kroky pri riešení povstania komunistických radikálov, ktoré v tejto krajine trvá už 48 rokov.

Predstavitelia z rezortu obrany prezidenta žiadali, aby takýto typ prímeria nevyhlasoval.

Hovorca doplnil, že prímerie bude platiť 24. decembra a jeho cieľom je uľahčiť pohyb civilistov na verejnosti počas sviatkov.

Duterte v novembri oficiálne nariadil zastaviť mierové rokovania s komunistickými povstalcami.

Duterte avizoval, že má v úmysle nasledovať Spojené štáty, ktoré Komunistickú stranu Filipín a jej ozbrojené krídlo, tzv. Novú ľudovú armádu (BHB), zaradili už v roku 2002 do kategórie teroristických organizácií.