Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Francúzske úrady zadržiavali lietadlo Ryanair

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Francúzsky úrad pre civilnú leteckú dopravu (DGAC) zaistil stroj priamo na letiskovej ploche a 149 cestujúcich nachádzajúcich sa na palube bolo nútených vystúpiť.

Paríž 9. novembra (TASR) - Francúzske úrady zadržiavali niekoľko hodín lietadlo írskych nízkonákladových aerolínií Ryanair. Chceli tak túto spoločnosť prinútiť, aby vrátila nelegálne priznaný finančný príspevok, informovala v piatok agentúra AP.

K incidentu došlo vo štvrtok na medzinárodnom letisku Bordeaux–Mérignac na juhozápade Francúzska. Francúzsky úrad pre civilnú leteckú dopravu (DGAC) zaistil stroj priamo na letiskovej ploche a 149 cestujúcich nachádzajúcich sa na palube bolo nútených vystúpiť.

Úrad zdôraznil, že k tomuto kroku pristúpili ako k poslednej možnosti riešenia dlhodobého sporu s Ryanairom. Vyjadril pritom poľutovanie nad tým, že bolo nutné pristúpiť k evakuácii cestujúcich.

Francúzsko totiž opakovane a neúspešne žiadalo aerolínie, aby vrátili príspevok z regionálnych fondov, ktorý im bol priznaný v rokoch 2008-2009.

Európska komisia v roku 2014 rozhodla, že tento príspevok z verejných zdrojov bol Ryanairu priznaný nezákonne a spoločnosť vďaka nemu získala neoprávnenú ekonomickú výhodu. V máji tohto roku DGAC v tejto súvislosti doručila poslednú výzvu na vrátenie prostriedkov, po ktorej nasledovala štvrtková konfiškácia lietadla, uviedla agentúra AFP.

Ryanair napokon v piatok - po necelých 24 hodinách od zadržania lietadla - súhlasil s tým, že vráti francúzskym úradom požadovaných 525.000 eur. Pasažieri, ktorí museli stroj opustiť, mohli pokračovať v ceste do Londýna iným letom Ryanairu až po zhruba piatich hodinách.

Aerolínie sa k incidentu bezprostredne nevyjadrili. Hovorca DGAC v piatok potvrdil, že predmetné prostriedky boli vyplatené a že Ryanair dostane naspäť svoj Boeing 737.