Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

ŠIALENÝ ÚTOK: Vo francúzskom meste Nimes VRAZIL muž do davu ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa miestnych novín Midi Libre najprv muža-tridsiatnika zadržali okoloidúci, keď chcel ujsť.

Paríž 14. septembra (TASR) - Polícia v južnom Francúzsku zadržiava muža pre podozrenie z pokusu o vraždu po tom, ako nasmeroval svoje auto do davu ľudí. Dvaja ľudia utrpeli ľahké zranenia, informovala v piatok agentúra AP.

Hovorkyňa polície uviedla, že mužovo vozidlo sa zastavilo na cestných zátarasách v meste Nimes, v ktorom sa nadchádzajúci víkend budú konať oberačkové slávnosti pri príležitosti vinobrania.

Šoféra auta zatkli v noci na piatok približne o 01.30 h SELČ. Podľa miestnych novín Midi Libre najprv muža-tridsiatnika zadržali okoloidúci, keď chcel ujsť.

Hovorkyňa povedala, že nemá informácie o mužových motívoch, ale poznamenala, že vyšetrovanie vedie polícia, a nie protiteroristickí vyšetrovatelia, ktorí vstupujú do hry vtedy, keď je podozrenie z terorizmu.

Výberový chronologický prehľad útokov autom do davu ľudí vo Francúzsku



21. augusta 2017 - Marseille/Francúzsko: V priebehu necelej polhodiny dodávkou značky Rénault Master narazil pravdepodobne psychicky labilný človek do dvoch autobusových zastávok v dvoch rôznych obvodoch Marseille - najskôr 13. a vzápätí v 11. Útoky si vyžiadali dvoch zranených, žena svojim zraneniam podľahla. Obe miesta sú od seba vzdialené asi päť kilometrov a nachádzajú sa v severnej časti tohto druhého najväčšieho mesta Francúzska. Podozrivého muža polícia zadržala v tretej lokalite - v Starom prístave.

19. júna 2017 - Paríž/Francúzsko: Vodič, ktorý najskôr predbehol s automobilom mikrobus francúzskeho žandárstva na bulvári Champs-Elysées v Paríži a napokon do neho narazil, je po smrti. Jeho automobil po náraze explodoval a vzplanul. Muž, ktorého polícia registrovala ako radikálneho islamistu, bol ozbrojený kalašnikovom. Okrem vodiča pri incidente nebol nikto zranený.

14. júla 2016 - Nice/Francúzsko: Tunisan žijúci vo Francúzsku vrazil s chladiarenským kamiónom do davu ľudí oslavujúcich Deň Bastily na prímorskej kolonáde v Nice. Zabil 86 ľudí. Útočníka, ktorý sa hlásil k Islamskému štátu, polícia zabila. Veľké mestá vo svete následne posilnili bezpečnostné opatrenia, aby zabránili útokom automobilom.

22. decembra 2014 - Dijon/Francúzsko: Motorista vo francúzskom meste Dijon zranil 13 chodcov. O deň nato iný muž vrazil s nákladným autom do chodcov na Vianočných trhoch v západofrancúzskom meste Nantes, jednu osobu zabil a deväť ľudí zranil. Obaja útočníci, ktorí nehody prežili, sa v minulosti liečili s duševnými chorobami.