Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzsko požaduje jednotnú reakciu Európy na americké clá

Bruno Le Maire, archívna snímka Foto: TASR/AP

Európska únia plánuje na sankčné clá USA na dovoz ocele a hliníka reagovať vlastnými odvetnými clami.

Berlín 8. júna (TASR) - Francúzsky minister hospodárstva a financií Bruno Le Maire ostro kritizoval USA pre vyvolávanie obchodných konfliktov a vyzval na jednotnú európsku reakciu.

"USA sa rozhodli ukončiť multilaterálnu hru, aby chránili svoje vlastné hospodárske a unilaterálne záujmy prostredníctvom sankcií a ciel bez ohľadu na Nemecko, Veľkú Britániu ani Francúzsko, teda svojich najbližších a najstarších spojencov," povedal Le Maire v Berlíne.

Európska únia (EÚ) plánuje na sankčné clá USA na dovoz ocele a hliníka reagovať vlastnými odvetnými clami. Le Maire uviedol, že európske štáty musia konať jednotne a musia sa snažiť o vytvorenie spravodlivejšieho a efektívnejšieho ekonomického poriadku založenom na multilaterálnej regulácii, inak budú rozdrené medzi Čínou a USA.

Francúzsko podľa neho rešpektuje obavy Nemecka, ktoré je silne proexportne orientované, z eskalácie obchodného sporu s USA. Ani Paríž nechce obchodnú vojnu. Americký prezident Donald Trump však nerešpektuje slabosť. EÚ musí ukázať, že dokáže na clá razantne reagovať. "Nerokujeme s pištoľou na hrudi."