Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Francúzsky expremiér Valls ohlásil kandidatúru za starostu Barcelony

Manuel Valls, archívne foto. Foto: TASR/AP

Manuel Valls je rodákom z Barcelony a po otcovi je katalánskeho pôvodu. Francúzske občianstvo získal až vo veku 20 rokov.

Barcelona 25. septembra (TASR) - Bývalý francúzsky premiér Manuel Valls sa v budúcoročných komunálnych voľbách v Španielsku bude uchádzať o post starostu katalánskej metropoly Barcelona, kde v utorok večer osobne oficiálne ohlásil svoju kandidatúru.

"Áno, chcem sa stať nasledujúcim starostom Barcelony. A závisí to od Barcelončanov," vyhlásil v katalánčine niekdajší predseda francúzskej socialistickej vlády z obdobia apríl 2014-december 2016.

Manuel Valls (56) je rodákom z Barcelony a po otcovi je katalánskeho pôvodu. Francúzske občianstvo získal až vo veku 20 rokov. V minulosti pôsobil okrem iného ako starosta mesta Évry neďaleko Paríža (2001-2012) i ako francúzsky minister vnútra (2012-2014). Následne sa stal nástupcom odstúpivšieho premiéra Jeana-Marca Ayraulta.

Na sklonku apríla Valls, ktorý je veľkým fanúšikom katalánskeho futbalového veľkoklubu FC Barcelona, po prvý raz v interview zmienil ponuku liberálnej centristickej strany Ciudadanos, aby kandidoval za barcelonského starostu. Stalo sa tak po tom, čo sa otvorene postavil proti separatistickým tendenciám na stranu španielskych politikov preferujúcich zachovanie územnej integrity krajiny a vystúpil na viacerých podujatiach.

Aspoň časť katalánskych problémov nemožno riešiť bez Barcelony, tvrdí Valls, ktorý pripisuje zodpovednosť za rozkol v katalánskej spoločnosti hnutiu za nezávislosť tohto regiónu.