Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Europol a WADA zakročili spolu proti dopingu, zaistili tony steroidov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Akciu, ktorá prebiehala v 33 krajinách viedla talianska a grécka polícia.

Haag 9. júla (TASR) - Policajné zložky pod vedením talianskych a gréckych orgánov podnikli rozsiahlu antidopingovú raziu. V pondelok Europol informoval o medzinárodnej operácii Viribus, ktorá prebehla v 33 krajinách. Okrem Európy aj v USA v Kolumbii.

V rámci zásahu zaistili 24 ton anabolických steroidov, odhalili deväť laboratórií a zatkli 234 podozrivých. Podľa európskej policajnej organizácie išlo o najväčšiu raziu svojho druhu v histórii.

Podieľala sa na nej aj Svetová antidopingová agentúra (WADA). Policajti zhabali celkovo 3,8 milióna zakázaných substancii, ktoré distribuovalo sedemnásť gangov. "Chceli by sme pogratulovať všetkým zainteresovaným členom k úspešnej akcii. Toto je ukážka medzinárodnej spolupráce, ktorá prináša reálne výsledky v boji proti zakázaným látkam v športe," uviedol v stanovisku šéf spravodajskej a vyšetrovacej sekcie WADA Günter Younger.

Zásah sa zameral na ilegálne laboratóriá a distribúciu liekov. Na to gangy využívali fitnes centrá i internetové aj kamenné obchody. "Za uplynulých dvadsať rokov sa trh s anabolickými steroidmi výrazne zväčšil. Vďaka jeho prispôsobivosti je jednoduché dostať sa k dopingu. Konzumenti sú najmä fanatici do posilňovania. Profesionálni športovci steroidy užívajú v snahe zvýšiť si výkonnosť, tieto substancie však môžu vážne poškodiť zdravie," uviedol Europol v stanovisku.

O preparáty sa zaujímali hlavne amatérski športovci, no nie je vylúčené, že v sieti vyšetrovateľov uviaznu aj profesionáli. "Bolo nariadených 1357 dopingových testov," píše sa vo vyhlásení Europolu.

Akciu privítal aj Medzinárodný olympijský výbor (MOV). "Rozhodujúce je zamerať sa na obchodníkov a producentov, ktorí umožňujú výskyt dopingu v športe," konštatovali jeho predstavitelia.