Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Globálne vojenské výdavky dosiahli vlani rekordných 2,44 bilióna USD

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Najviac vlani na oblasť armády vynaložili Spojené štáty, až 916 miliardy dolárov.

Štokholm 22. apríla (TASR) - Globálne výdavky na zbrojenie dosiahli vlani 2,44 bilióna dolárov, čo je nový rekord, uviedol v pondelok vo svojej správe Štokholmský medzinárodný inštitút pre mierový výskum (SIPRI). TASR informuje podľa agentúry DPA.

Ide o zvýšenie o 6,8 percenta v porovnaní s rokom 2022, keď krajiny na zbrojenie vynaložili 2,24 trilióna dolárov. SIPRI uviedol, že je to najväčší medziročný nárast od roku 2009.

"Tento bezprecedentný nárast v zbrojných výdavkoch je priamou odpoveďou na globálne zhoršenie situácie v oblasti mieru a bezpečnosti," povedal Nan Tian zo SIPRI. Svoje výdavky výrazne navýšilo 10 krajín, ktoré na oblasť zbrojenia míňajú najviac.

Lorenzo Scarazzato zo SIPRI pre DPA doplnil, že svoje výdavky zvýšili všetky regióny, ktoré tento inštitút sleduje. Krajiny si podľa neho uvedomujú napätie a nestabilitu a preto namiesto úsilia o diplomatické prostriedky radšej navyšujú výdavky na zbrojenie.

Scarazzato dodal, že jedným z hlavných hnacích činiteľov je ruská invázia na Ukrajinu, ktorá viedla k navýšeniu výdavkov na zbrojenie v Európe.

Najviac vlani na oblasť armády vynaložili Spojené štáty, až 916 miliardy dolárov. Na druhom mieste bola Čína s 296 miliardami dolárov nasledovaná Ruskom, Indiou a Saudskou Arábiou. Na šiestej priečke bolo Spojené kráľovstvo a siedma patrila Nemecku.