Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Grécki socialisti volia nového predsedu strany

Hlasovanie potrvá na základe rozhodnutia vedenia strany o hodinu dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo, teda do 17.00 hod SEČ.

Atény 18. marca (TASR) - Bez incidentov prebiehajú doteraz v Grécku dnešné voľby budúceho predsedu vládnej strany Panhelénske socialistické hnutie (PASOK), v ktorých je jediným kandidátom minister financií Evangelos Venizelos.

Hlasovanie potrvá na základe rozhodnutia vedenia strany o hodinu dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo, teda do 17.00 hod SEČ. Cieľom je zapojiť do volieb vo viac ako 1070 volebných miestnostiach čo najväčší počet oprávnených osôb. Výsledok hlasovania môžu popri členoch PASOK spoluovplyvniť aj sympatizanti strany (za poplatok vo výške dvoch eur) a občania krajín Európskej únie so stálym bydliskom v Grécku.

Každý volič dostáva dva volebné lístky, na jednom je meno jediného kandidáta, druhý je prázdny a mal by byť vyjadrením zdržania sa pri hlasovaní.

Evangelos Venizelos je v Grécku považovaný za muža, ktorý môže krajinu vyviesť zo súčasnej extrémne ťažkej situácie. O jeho volebnom úspechu preto niet pochýb. Inak je to však s preferenciami vládnej strany, ktorej doterajší predseda Jorgos Papandreu avizoval odchod z čela PASOK ešte v januári. Prieskumy verejnej mienky naznačujú totiž, že grécki socialisti nemôžu v predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia najneskôr začiatkom mája, rátať so ziskom vyšším ako 15 percent, skôr ešte nižším. PASOK podporilo pritom ešte v roku 2009 44 percent voličov.

Pre náladu v radoch strany je symptomatické, že kým v roku 2007 sa na voľbách predsedu strany spolupodieľalo takmer 770.000 občanov, tentoraz by sa socialisti potešili, ak by to bolo viac ako 100.000 ľudí.

S relevantnými výsledkami možno rátať ešte dnes vo večerných hodinách. Prvé z nich by sa mali objaviť po sčítaní štvrtiny odovzdaných hlasov.