Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Guaidó vyzval na demonštrácie s cieľom umožniť prísun pomoci z USA

Na snímke predseda opozíciou vedeného venezuelského parlamentu Juan Guaidó. Foto: FOTO TASR/AP

Americké vzdušné sily začali privážať do pohraničného kolumbijského mesta Cúcuta tony humanitárnej pomoci v rámci úsilia podkopať postavenie venezuelského socialistického prezidenta Nicolása Madura.

Caracas 16. februára (TASR) - Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó v sobotu vyzval na celoštátne protesty, ktoré sa majú konať na budúci týždeň na podporu dobrovoľníkov plánujúcich vycestovať ku kolumbijským hraniciam a prevziať humanitárnu pomoc z USA. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

"Protesty nebudú len v pohraničných oblastiach, kde má operovať dobrovoľnícke hnutie, ale v mestách po celej krajine. Demonštrácie sa uskutočnia 23. februára za to, aby k nám mohla doraziť humanitárna pomoc," povedal Guaidó tisíckam svojich stúpencov na verejnom zhromaždení.

Americké vzdušné sily (USAF) začali privážať do pohraničného kolumbijského mesta Cúcuta tony humanitárnej pomoci v rámci úsilia podkopať postavenie venezuelského socialistického prezidenta Nicolása Madura, dopĺňa tlačová agentúra AP.

Prvé z troch nákladných lietadiel typu C-17 Globemaster III odštartovalo v sobotu zo základne Homestead Air Reserve Base na Floride a pristálo v Cúcute, ktorá je zberným bodom humanitárnej pomoci. Tú majú rozdeliť medzi venezuelské obyvateľstvo stúpenci Guaidóa, kongresového lídra uznaného Washingtonom za legitímneho prezidenta krajiny.

Predošlé zásielky humanitárnej pomoci boli dopravené komerčnými lietadlami.

Maduro vyhlásil, že bude tieto zásielky blokovať, pričom ich označil za zbytočné a protizákonné. Z krízovej situácie vo svojej krajine viní americké reštrikcie a svojich domácich nepriateľov.

Sobotňajšia 180-tonová zásielka obsahuje potraviny a zdravotné balíčky pre viac než 25.000 ľudí.

Viceprezident USA Mike Pence v sobotu vyzval Európsku úniu, aby ako celok uznala Guaidóa za dočasného prezidenta tejto juhoamerickej krajiny. "Všetci musíme stáť pri venezuelských občanoch, kým v krajine nebude úplne obnovená sloboda a demokracia," povedal Pence na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

Pence ocenil, že po tom, ako Spojené štáty ako prvé uznali šéfa venezuelského parlamentu za legitímnu hlavu štátu, "tento ich krok nasledovalo aj ďalších 52 krajín vrátane 30 európskych spojencov USA".

"Je načase, aby sa k tomu prihlásil aj zvyšok sveta," dodal Pence.