Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Hamas: Vstup izraelskej armády do Rafahu je nebezpečná eskalácia

Na archívnej snímke stanový tábor v Rafahu, v ktorom žijú Palestínčania vysídlení v dôsledku izraelskej ofenzívy. Foto: TASR/AP

Podľa Hamasu vojenský útok na mesto ešte viac zhorší humanitárnu situáciu v Pásme Gazy a zabráni prílevu potrebnej humanitárnej pomoci.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tel Aviv 7. mája (TASR) – Palestínske militantné hnutie Hamas v utorok označilo vstup jednotiek izraelskej armády (IDF) do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy za nebezpečnú eskaláciu proti civilným inštitúciám chráneným medzinárodným právom. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Podľa Hamasu vojenský útok na mesto ešte viac zhorší humanitárnu situáciu v Pásme Gazy a zabráni prílevu potrebnej humanitárnej pomoci.

Palestínčania v Pásme Gazy "sú obeťami vyhladzovacej vojny a systematického vyhladovania" zo strany Izraela, uvádza Hamas vo vyhlásení. Postup Izraela označil za "nacistickú okupáciu".

"Tento zločin, ktorý sa začal diať bezprostredne po tom, ako hnutie Hamas oznámilo prijatie návrhu svojich vyjednávačov, je potvrdením toho, že účelom okupácie je prerušenie vyjednávaní o prímerí a prepustení väzňov," dodáva Hamas vo vyhlásení.

Vyhlásenie tiež vyzýva vládu Spojených štátov a medzinárodné spoločenstvo, aby na Izrael vyvíjalo tlak na zastavenie eskalácie, ktorá podľa vyhlásenia ohrozuje životy státisícov civilných utečencov v Rafahu i v celom Pásme Gazy.