Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Harmonogram odsunu z kontaktnej línie v Donbase opäť nedohodli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rokovanie sa týkalo aj otázok amnestie a možností pre uskutočnenie miestnych volieb v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Kyjev 16. októbra (TASR) - Životy dvoch vojakov ukrajinskej armády si za uplynulých 24 hodín v Donbase vyžiadalo ostreľovanie pozícii vládnych síl zo strany proruských separatistov. S odvolaním sa na velenie operácie vládnej armády na východe Ukrajiny o tom v stredu informovala agentúra Interfax. Ďalší štyria vojaci utrpeli v prestrelkách zranenia.

Ako dodal štáb vládnych síl, protivník pri ostreľovaní naďalej používa mínomety s kalibrom 82 mm, ktoré sú podľa minských mierových zmlúv zakázané.

Stúpajúcim počtom prípadov ostreľovania v Donbase a tým aj porušovania dohody o prímerí je znepokojený aj Martin Sajdik, osobitný predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť s spoluprácu v Európe (OBSE) v trojstrannej kontaktnej skupiny.

Sajdik súčasne informoval, že zástupcom Kyjeva a odštiepeneckých republík na východe Ukrajiny sa v utorok na zasadnutí trojstrannej kontaktnej skupiny v Minsku nepodarilo dohodnúť na novom harmonograme odsunu ich jednotiek z kontaktnej línie, ani na už dohodnutom, ale doteraz neuskutočnenom stiahnutí v oblasti obcí Zolote a Petrovske. Obe strany však podľa neho "potvrdili zámer" pristúpiť k odsunu v budúcnosti.

Diskutovalo sa aj o výmene zadržiavaných osôb a právnom statuse regiónov Doneckej a Luhanskej oblasti so zreteľom na proces decentralizácie na Ukrajine.

Rokovanie sa týkalo aj otázok amnestie a možností pre uskutočnenie miestnych volieb v Doneckej a Luhanskej oblasti. V žiadnych z týchto bodov sa podľa Sajdika nepodarilo dospieť k zhode.

Sajdik v utorok vo svojom vyhlásení vyzval znepriatelené strany, aby si uvedomili politickú a humanitárnu zodpovednosť voči civilistom a urobili všetko pre zabezpečenie trvalého prímeria.

Agentúra Interfax uviedla, že od utorkového zasadnutia kontaktnej skupiny sa očakávalo, že stanoví nové možnosti pre stiahnutie jednotiek z kontaktnej línie. Ako pre Interfax uviedol nemenovaný zdroj, ide o podmienku pre zvolanie summitu tzv. normandskej štvorky.

"Ak sa nepodarí dosiahnuť kompromis (vo veci odsunu), summit môže byť odložený na neurčito," uviedol zdroj.