Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nadácia ruského miliardára ocení fyzikov

Na snímke pohľad do sály pred začiatkom vedeckého semináru o posledných výsledkoch v prípade Higgsovho bozónu v Európskom laboratóriu pre časticovú fyziku CERN. Vedci potvrdili, že sa im podarilo objaviť novú subatomárnu časticu, ktorá by mohla byť hľadaným Higgsovým bozónom. (ilustračné foto) Foto: TASR/AP

Ceny získa britský kozmológ Stephen Hawking za prácu v otázke čiernych dier a tím vedcov z Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) za výstavbu Veľkého hadrónového urýchľovača.

Ženeva 11. decembra (TASR) - Nadácia ruského miliardára udelí európskym vedcom dve osobitné ceny s dotáciou po tri milióny dolárov (2,32 mil. eur). Ocenenými sú britský kozmológ Stephen Hawking za prácu v otázke čiernych dier, ako aj siedmi vedci pracujúci na projekte najväčšieho urýchľovača častíc na svete za ich úlohu pri objavení novej subatomárnej častice, o ktorej sa predpokladá, že ide o dlho hľadaný Higgsov bozón.

O dnešnom oznámení nadácie Jurija Miľnera informovala agentúra Associated Press. Podľa webovej stránky nadácie udelia ocenenia v marci 2013.

Hawking dostane cenu za objavenie Hawkingovho žiarenia z čiernych dier a jeho "hlboké príspevky ku kvantovej gravitácii a kvantovým aspektom raného vesmíru".

Ocenenie pre Európsku organizáciu pre jadrový výskum (CERN) si rozdelia vedci, ktorí dohliadali na výstavbu Veľkého hadrónového urýchľovača a viedli tímy zložené z 3000 vedcov, dodáva AP.