Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Holandský parlament odmietol protipirátsku dohodu ACTA

Foto: TASR/AP

Tvorcovia ACTA argumentujú potrebou harmonizácie medzinárodnej legislatívy, aby sa zabezpečila účinná ochrana majiteľov autorských práv.

Haag 29. mája (TASR) - Holandskí poslanci vyzvali dnes vládu, aby odmietla medzinárodnú protipirátsku dohodu známu pod skratkou ACTA, oznámila agentúra AP.

Podľa poslancov by vláda mala odmietnuť kontroverznú dohodu bez ohľadu na to, aký postoj k nej zaujme Európsky súdny dvor (ESD) a Európsky parlament (EP).

Hovorkyňa holandského ministerstva pre ekonomické záležitosti v reakcii zdôraznila, že k prípadnému podpísaniu dohody dôjde len ak sa potvrdí, že nie je v rozpore s legislatívou Holandska ani EÚ.

Dohodu ACTA v januári podpísalo v Tokiu 22 z 27 členských štátov EÚ. Únia však jej ratifikáciu vo februári pozastavila po vlne rozhorčených protestov, pričom čaká na vyjadrenie ECJ a EP. Do platnosti v EÚ bude môcť vstúpiť až po ratifikácii všetkými členskými štátmi vrátane Holandska.

Tvorcovia ACTA argumentujú potrebou harmonizácie medzinárodnej legislatívy, aby sa zabezpečila účinná ochrana majiteľov autorských práv. Podľa kritikov však dohoda predstavuje hrozbu pre slobodu prejavu a slobodný prístup k informáciám.