Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Hugo Chávez podstúpi ďalšiu liečbu na Kube

Hugo Chávez Foto: TASR/AP

Ľavicový líder Venezuely v priebehu posledných 18 mesiacov absolovoval viacero operácií a liečebných zákrokov zameraných ma liečbu rakoviny.

Caracas 28. novembra (TASR) - Venezuelský prezident Hugo Chávez v utorok oznámil, že ešte v ten istý deň odcestuje na Kubu, aby tam podstúpil terapiu zameranú na upevnenie zdravia po prekonaní rakoviny. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Ľavicový líder Venezuely v priebehu posledných 18 mesiacov absolovoval viacero operácií a liečebných zákrokov zameraných ma liečbu rakoviny. V júli tohto roku oznámil, že sa úplne uzdravil.

Vo voľbách z októbra tohto roku získal prezidentský mandát na ďalších šesť rokov. Stalo sa tak napriek tvrdeniam jeho oponentov, že je príliš chorý na to, aby mohol naďalej zastávať úrad prezidenta.

V najnovšej žiadosti venezuelskému parlamentu o povolenie dlhodobejšieho odchodu z krajiny 58-ročný Chávez napísal, že mu lekári odporučili, aby po šiestich mesiacoch od ukončenia poslednej fázy ožarovania podstúpil hyperbarickú kyslíkovú terapiu a fyzioterapiu s cieľom "skonsolidovať proces upevňovania zdravia". V žiadosti nespomenul, že by ešte trpel onkologickým ochorením.

Zatiaľ nie je jasné, ako dlho Chávez na Kube zostane. Podľa vlastných slov sa však určite vráti do 10. januára 2013, keď má zložiť prísahu na štvrté funkčné obdobie. Poslanci schválili prezidentov odchod na Kubu na mimoriadnom utorkovom zasadnutí v meste Maracay.