Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

India: Podľa exit pollov vo voľbách zvíťazila aliancia vedená Módím

Naréndra Módí Foto: TASR/AP

Tieto volebné odhady vyhotovené na základe odpovedí voličov, ktorí práve odvolili, prisudzujú víťazstvo Módího hinduistickej nacionalistickej Indickej ľudovej strane (BJP).

Naí Dillí 19. mája (TASR) - Indický premiér Naréndra Módí smeruje k tomu, aby si zabezpečil druhé funkčné obdobie v úrade. Vyplýva to z tzv. exit pollov zverejnených v sobotu po skončení parlamentných volieb, ktoré v Indii prebiehali v siedmich fázach počas uplynulých šiestich týždňov. Informuje o tom agentúra DPA.

Tieto volebné odhady vyhotovené na základe odpovedí voličov, ktorí práve odvolili, prisudzujú víťazstvo Módího hinduistickej nacionalistickej Indickej ľudovej strane (BJP).

Národná demokratická aliancia (NDA), vedená práve BJP, by podľa nich mala v dolnej komore indického parlamentu získať 287-306 kresiel. Jej hlavný súper, Zjednotená pokroková aliancia (UPA) vedená opozičným Indickým národným kongresom (INC), by si podľa týchto odhadov mala zabezpečiť 128-132 mandátov.

V dolnej komore indického parlamentu zasadá 543 volených zástupcov. Politická strana či aliancia preto na získanie väčšiny potrebuje obsadiť prinajmenšom 272 poslaneckých kresiel.

Vo voľbách, ktoré sa z logistických a bezpečnostných dôvodov konali v siedmich fázach, bolo oprávnených hlasovať približne 900 miliónov voličov. O ich priazeň sa uchádzali tisíce strán.

Oficiálne výsledky hlasovania majú byť oznámené vo štvrtok 23. mája. Exit polly sa podľa politických komentátorov v Indii často nezhodujú s konečnými výsledkami. Za nepresnosti môže najmä obrovské množstvo voličov, píše DPA.