Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri delostreleckom ostreľovaní zahynula v Kašmíre päťčlenná rodina

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa indickej polície všetkých päť obetí sa nachádzalo v rodinnom dome v okrese Púnč, ktorý zasiahol delostrelecký granát vypálený pakistanskými silami.

Naí Dillí 18. (TASR) - Päť členov jednej rodiny zahynulo pri vzájomnom delostreleckom ostreľovaní medzi indickými a pakistanskými silami, ku ktorému došlo v nedeľu v indickej časti rozdeleného himalájskeho regiónu Kašmír. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie indickej armády.

Podľa indickej polície všetkých päť obetí sa nachádzalo v rodinnom dome v okrese Púnč, ktorý zasiahol delostrelecký granát vypálený pakistanskými silami. Pakistan incident bezprostredne nekomentoval.

V roku 1965 vypukol ozbrojený konflikt medzi Pakistanom a susednou Indiou, ktorého príčinou bol územný spor o Kašmír. Konflikt však trvá s prestávkami už od roku 1948.

Pakistan si toto územie nárokuje, pretože väčšina jeho obyvateľov sú moslimovia. India ho chce na zabezpečenie svojich severných hraníc.

Spomínaný konflikt sa skončil bez väčšieho úspechu jednej alebo druhej strany a Kašmír bol rozdelený medzi oba štáty. Kríza trvá doteraz a hraničné prestrelky medzi pakistanskými a indickými vojakmi sú aj dnes úplne bežné. Spor púta pozornosť medzinárodného spoločenstva, keďže oba štáty majú jadrové zbrane.