Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Inštitúcie Slovákov trápia v Maďarsku ceny energií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Na jednej strane podľa slov predsedníčky pracujú na tom, aby dokázali vyplatiť faktúry, na druhej strane sa snažia urobiť všetko v záujme toho, aby ušetrili na energiách.

Budapešť 14. apríla (TASR) - Vysoké ceny energií v Maďarsku zasahujú aj do fungovania škôl a kultúrnych inštitúcií Celoštátnej samosprávy Slovákov v Maďarsku (CSSM). Musia v nich výrazne šetriť a na zimu boli dočasne nútení zatvoriť Stredisko pilíšskych Slovákov - Slovenský dom v severomaďarskej obci Mlynky (Pilisszentkereszt), uviedla v piatok spravodajcovi TASR v Budapešti predsedníčka CSSM Alžbeta Hollerová Račková.

"Musíme riešiť uhradenie rapídne zvýšených nákladov na energiu. Naša samospráva prevádzkuje päť škôl, z ktorých dve sú napojené na centrálne vykurovanie, kde sa prakticky nedá ovplyvniť množstvo spotrebovanej energie," povedala predsedníčka.

Na jednej strane podľa jej slov pracujú na tom, aby dokázali vyplatiť faktúry, na druhej strane sa snažia urobiť všetko v záujme toho, aby ušetrili na energiách. Dodala, že preverujú možnosti investícií na školách s cieľom ušetriť na plyne či elektrine.

"V prípade kultúrnych inštitúcií sme dokonca boli nútení na zimu zatvoriť Slovenský dom v Mlynkoch, pričom zatváranie kultúrnych inštitúcií bolo v uplynulom období v Maďarsku úplne bežné. Od 1. apríla však už je dom Slovákov otvorený. Nevedeli sme odhadnúť možné náklady, preto v záujme toho, aby sme udržali rovnováhu nášho rozpočtu, sme boli nútení urobiť takéto rozhodnutie," spresnila Hollerová Račková.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach) gon