Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Irán je pripravený na ďalšie rozhovory s veľmocami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Irán vyhlasuje, že potrebuje urán obohatený na 20 percent pre svoj výskumný reaktor v Teheráne a ďalšie štyri reaktory vo výstavbe.

Ženeva 25. apríla (TASR) - Irán je pripravený obnoviť rozhovory so svetovými veľmocami o svojom spornom jadrovom programe a čaká na stanovisko Európskej únie ohľadom termínu a detailov. Informoval o tom dnes zástupca hlavného iránskeho vyjednávača.

Alí Bágherí v rozhovore pre tlačovú agentúru Reuters v Ženeve tiež povedal, že Irán potrebuje urán obohatený na 20 percent pre svoj výskumný reaktor v Teheráne a ďalšie štyri reaktory vo výstavbe. Pokračuje pritom v úprave zásob tohto uránu na jadrové palivo, čo by mohlo čiastočne rozptýliť obavy týkajúce sa jeho využitia na materiál pre jadrové zbrane.

"Čakáme na telefonát pani Ashtonovej doktorovi Džalílímu," uviedol Bágherí v zmienke o šéfke zahraničnej politiky Catherine Ashtonovej, ktorá na rozhovoroch s Iránom zastupuje šesticu veľmocí, a hlavnom iránskom vyjednávačovi Saídovi Džalílím.

Posledné rozhovory Iránu a veľmocí - USA, Ruska, Číny, Francúzska, Británie a Nemecka - sa konali tento mesiac v Kazachstane, neviedli však k prekonaniu patovej situácie v spore okolo nukleárneho programu Teheránu.

Irán tvrdí, že jeho nukleárny program je úplne mierový a že urán rafinuje s cieľom získať palivo pre plánovanú sieť jadrových elektrární a na lekárske účely. Kritici ho obviňujú z tajného vývoja prostriedkov na výrobu jadrových zbraní.