Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Irán na budúci týždeň pripraví otvorenie ambasády v Saudskej Arábii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dohodu o obnovení vzájomných vzťahov Irán a Saudská Arábia oznámili 10. marca v Pekingu, pretože hlavným sprostredkovateľom bola Čína.

Dubaj 9. apríla (TASR) - Iránska technická delegácia navštívi na budúci týždeň Saudskú Arábiu, aby pripravila znovuotvorenie iránskeho veľvyslanectva v Rijáde. TASR informuje podľa nedeľnej správy agentúry Reuters.

"Iránska technická delegácia navštívi veľvyslanectvo v Rijáde a zariadi opätovné otvorenie iránskeho veľvyslanectva v Saudskej Arábii," uviedla polooficiálna agentúra ISNA.

Saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu uviedlo, že jeho úradníci navštívili Irán a hovorili o postupe pri znovuotvorení diplomatických misií Rijádu v Islamskej republike.

"Saudská delegácia dnes (v nedeľu) ráno navštívila saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne," dodala ISNA.

Ministri zahraničných vecí Iránu a Saudskej Arábie sa vo štvrtok v Pekingu dohodli na znovuotvorení veľvyslanectiev. Zároveň to bolo prvé oficiálne stretnutie šéfov diplomacií oboch krajín po vyše siedmych rokoch.

Dohodu o obnovení vzájomných vzťahov Irán a Saudská Arábia oznámili 10. marca v Pekingu, pretože hlavným sprostredkovateľom bola Čína.

Ich vzťahy boli prerušené v roku 2016, keď iránski demonštranti zaútočili proti saudskoarabskej diplomatickej misii. Demonštrácie vyvolala poprava šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii.