Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident počas Národného jadrového dňa kritizoval USA

Na fotografii Hassan Rúhaní. Foto: TASR/AP

Rúhání vyhlásil, že Amerike sa napriek jej snahám nepodarilo zničiť jadrovú dohodu medzi Iránom a svetovými veľmocami. Opätovne potvrdil, že Irán ju bude dodržiavať a nebude prvý, kto ju poruší.

Teherán 9. apríla (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání kritizoval v pondelok, keď jeho krajina slávi Národný jadrový deň, Spojené štáty americké. Počas uvedeného dňa si Irán pripomína svoje úspechy v oblasti jadrovej technológie.

Rúhání vyhlásil, že Amerike sa napriek jej snahám "nepodarilo zničiť" jadrovú dohodu medzi Iránom a svetovými veľmocami. Opätovne potvrdil, že Irán ju bude dodržiavať a nebude prvý, kto ju poruší.

Iránsky prezident tiež informoval o nových jadrových úspechoch svojej krajiny, vrátane centrifúgy využívanej v jadrovom priemysle a laserového spektrometra, uviedla agentúry AP.

Historická jadrová dohoda z roku 2015 medzi Iránom a šiestimi veľmocami - USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom - zaväzuje Teherán, aby výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Cieľom tohto kroku je zabezpečiť, aby Irán nemohol túto technológiu využiť na výrobu jadrových zbraní.

Jadrová dohoda je však predmetom stupňujúceho sa tlaku zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý pochybuje, že dáva Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) dostatočné kontrolné právomoci. V januári Trump varoval, že USA odstúpia od dohody, ak sa neupraví a nestanoví ďalšie obmedzenia pre iránsky jadrový program.