Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šéf britskej diplomacie Boris Johnson rokoval s prezidentom Rúháním

Na snímke Boris Johnsom a Hasan Rúhání, 10. december 2017, Teherán. Foto: TASR/AP

Všeobecne sa očakáva, že obaja predstavitelia hovorili o osude zadržiavanej Britky iránskeho pôvodu Nazanin Zaghariovej-Ratcliffovej.

Teherán 10. decembra (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson sa v nedeľu - v záverečný deň svojej dvojdňovej návštevy Iránu - stretol s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním.

Bezprostredne neboli o ich rozhovoroch k dispozícii nijaké podrobnosti, píše agentúra AP. Všeobecne sa však očakáva, že obaja predstavitelia hovorili o osude zadržiavanej Britky iránskeho pôvodu Nazanin Zaghariovej-Ratcliffovej.

Má dvojité občianstvo a vlani v septembri bola v Iráne odsúdená na päť rokov väzenia za to, že sa údajne zapojila do sprisahania zameraného na zvrhnutie iránskej vlády.

Jej manžel tvrdí, že bude súdená ešte aj za ďalšie priestupky, ktorých sa mala dopustiť, čo by jej mohlo vyniesť až 16 rokov za mrežami.

Hovorca iránskeho ministerstva spravodlivosti Gholámhosejn Mohsení Edžeí sa však nechal minulý mesiac počuť, že rozsudok, ktorý bol už nad Zaghariovou-Ratcliffovou vynesený, je už konečný.

Londýn zvažuje, že zaplatí Teheránu zhruba 400 miliónov libier, ktorý Británia dlží Iránu z jedného obchodu so zbraňami ešte zo 70. rokov minulého storočia. Obe strany sa však zhodujú v tom, že tieto peniaze nemajú so Zaghariovou-Ratcliffovou nič spoločné.

Boris Johnson sa v nedeľu stretol aj so šéfom iránskeho jadrového programu Alím Akbarom Sálehím.