Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Irán uvalil sankcie na firmy a jednotlivcov z USA a Británie

Na archívnej snímke Britský premiér Rishi Sunak (vľavo) a britský minister obrany Grant Shapps. Foto: TASR/AP

Na iránskom sankčnom zozname sa ocitli aj britský minister obrany Grant Shapps a veliteľ strategického velenia britskej armády James Hockenhull.

Teherán 2. mája (TASR) - Iránske ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo sankcie voči americkým a britským firmám a jednotlivcom za podporu Izraela vo vojne proti palestínskemu hnutiu Hamas. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Teherán uvalil sankcie na sedem Američanov vrátane veliteľa špeciálnych operácii armády USA Bryana P. Fentona a bývalého veliteľa piatej flotily amerických námorných síl Brada Coopera. Na iránskom sankčnom zozname sa ocitli aj britský minister obrany Grant Shapps a veliteľ strategického velenia britskej armády James Hockenhull.

Irán oznámil sankcie aj voči americkým firmám Lockheed Martin a Chevron a britským spoločnostiam Elbit Systems, Parker Meggitt a Rafael UK.

Iránska diplomacia informovala, že sankcie zahŕňajú "zablokovanie účtov a transakcií v iránskych finančných a bankových systémoch, zablokovanie aktív v rámci iránskej jurisdikcie, ako aj zákaz vydávania víz a vstupu na územie Iránu".

Vojna v Pásme Gazy vypukla po útoku hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal približne 1170 obetí, najmä civilistov a vyše 200 unesených rukojemníkov. Irán podporuje Hamas, ale poprel akúkoľvek priamu účasť na útoku.

Izrael reagoval spustením vojenskej operácie v Pásme Gazy s cieľom zničiť Hamas, ktorá si podľa úradov v palestínskej enkláve vyžiadala už 34.596 obetí.