Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Zadržali muža z iránskeho konzulátu v Paríži, mal atrapy granátov

Policajti a hasiči čakajú na inštrukcie pred iránskym konzulátom v Paríži 19. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Denník Le Parisien napísal s odvolaním sa na niekoľko svedkov, že podľa vlastných vyjadrení chcel muž bombovým útokom na konzuláte pomstiť smrť svojho brata.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž 19. apríla (TASR) - Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu, informuje TASR.

"Svedok videl vstúpiť (do budovy) muža s granátom alebo pásom s výbušninami," povedal predtým agentúre AFP nemenovaný zdroj. Na žiadosť iránskej misie k budove v 16. obvode prišla špeciálna francúzska policajná jednotka. Na prípadnú žiadosť iránskej misie bola pripravená vojsť do budovy.

Dopravný podnik RATP zastavil premávku dvoch liniek metra prechádzajúcich neďaleko konzulátu.

Muž z iránskeho konzulátu mal vraj pri sebe iba atrapy granátov


Francúzska polícia nenašla žiadne výbušniny u zadržaného muža, ktorý sa v piatok na iránskom konzuláte v Paríži vyhrážal, že sa pomocou nich odpáli. Výbušniny sa zatiaľ nenašli ani v budove, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Podľa nemenovaných policajných zdrojov svedok videl muža vstúpiť do budovy okolo 11.00 h a vyhodnotil to tak, že podozrivý má pri sebe granát a opasok s výbušninami. Iránska misia následne požiadala francúzsku políciu o pomoc. K budove prišla špeciálna jednotka, ktorá bola v prípade ďalšej požiadavky pripravená vstúpiť dnu.

Muž po približne štyroch hodinách vyšiel na ulicu a polícia ho následne zadržala. Televízny kanál BFM informoval, že mal u seba atrapy granátov.

Policajný zdroj uviedol, že ten istý muž narodený v roku 1963 sa vlani v septembri pokúsil o podpaľačský útok v blízkosti konzulátu.

Denník Le Parisien napísal s odvolaním sa na niekoľko svedkov, že podľa vlastných vyjadrení chcel muž bombovým útokom na konzuláte pomstiť smrť svojho brata.