Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Írsky minister: Zástancovia novej dohody o brexite nežijú v realite

Na archívnej snímke Simon Coveney. Foto: TASR/AP

Írsko patrí ku krajinám EÚ, ktorých vlády sa vyjadrili, že sotva existuje nejaký priestor na zmenu návrhu dohody, dosiahnutej vyjednávačmi Londýna a Únie.

Dublin 18. novembra (TASR) - Britskí ministri podporujúci brexit "nežijú v reálnom svete", ak sa domnievajú, že môžu nanovo rokovať o dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Uviedol to v sobotu írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney.

Britská premiéra Theresa Mayová sa pred hlasovaním v parlamente snaží zachrániť návrh dohody o brexite, ktorý uplynulý týždeň schválil jej kabinet, po odstúpení ministrov a otvorenej diskusii o jej odvolávaní, píše agentúra Reuters.

Britské médiá v piatok priniesli správy, že probrexitoví ministri - vrátane ministra pre obchod Liama Foxa a ministra životného prostredia Michaela Govea, najprominentnejšieho stúpenca brexitu v Mayovej vláde - sa cez víkend stretnú, aby dohodu upravili.

Írsko patrí ku krajinám EÚ, ktorých vlády sa vyjadrili, že sotva existuje nejaký priestor na zmenu návrhu dohody, dosiahnutej vyjednávačmi Londýna a Únie.

Coveney v sobotu povedal, že dohoda o vystúpení nebude znova otváraná pre rokovania. Váhajúci britskí ministri by sa podľa neho mali namiesto toho usilovať o ovplyvnenie politickej deklarácie o budúcich vzťahoch, ktorá je stále predmetom rozhovorov.

"Myšlienka, že teraz, po dvoch rokoch rokovaní, môžu štyria alebo piati ministri (britského) kabinetu vyrokovať iný výsledok a dohodnúť sa na tom sami a potom očakávať, že to EÚ podporí - nemyslím si, že to znamená žiť v reálnom svete," uviedol Coveney pre noviny Irish Times na výročnom zjazde svojej strany Fine Gael.