Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Island pozastavil činnosť veľvyslanectva v Rusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Moskva to označila za rozhodnutie, ktoré nie je priateľské a ktoré bude pri vzťahoch s Islandom v budúcnosti musieť zohľadniť.

Reykjavík 1. augusta (TASR) – Island v utorok oznámil, že dočasne pozastavil činnosť svojho veľvyslanectva v Rusku. Ide o prvú európsku krajinu, ktorá tak urobila. Podľa Reykjavíku to však neznamená prerušenie diplomatických vzťahov. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Severská krajina avizovala uzavretie ambasády v Moskve ešte v júni. Islandské ministerstvo zahraničných vecí vtedy uviedlo, že zachovanie činnosti zastupiteľského úradu nie je odôvodnené, pretože obchodné, kultúrne a politické vzťahy s Ruskom sa dostali na "historicky najnižšiu úroveň".

Moskva to označila za rozhodnutie, ktoré nie je priateľské a ktoré bude pri vzťahoch s Islandom v budúcnosti musieť zohľadniť.

Veľvyslanectvo v Moskve bolo zastupiteľstvom Islandu aj pre Arménsko, Bielorusko, Kazachstan, Kirgizsko, Moldavsko, Tadžikistan, Turkménsko a Uzbekistan. Zastúpenie teraz prevezme ministerstvo zahraničných vecí v Reykjavíku. Island má v zahraničí celkovo celkovo 18 ambasád.