Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri izraelských útokoch v Sýrii zahynulo najmenej 11 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi mŕtvymi sú dvaja Sýrčania a ostatné obete sú z radov cudzincov.

Bejrút 21. januára (TASR) - Najmenej 11 obetí si v noci na pondelok vyžiadali izraelské letecké útoky cielené na sklady zbraní a vojenské stanovištia patriace iránskym Revolučným gardám a ich spojencovi Hizballáhu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na mimovládnu organizáciu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Medzi mŕtvymi sú dvaja Sýrčania a ostatné obete sú z radov cudzincov. Počet mŕtvych sa môže zvýšiť, keďže niektorí zranení sú vo vážnom stave. Podľa SOHR išlo o izraelské útoky v Sýrii s najväčším počtom obetí od mája minulého roka.

"Pri izraelských útokoch na iránske a sýrske vojenské stanovištia neďaleko a južne od Damasku prišlo o život najmenej 11 bojovníkov vrátane dvoch Sýrčanov," uviedol riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán.

Ruské národné obranné kontrolné centrum oznámilo, že o život prišli až štyria sýrski vojaci a ďalší šiesti utrpeli zranenia. Podľa kontrolného centra sýrska protivzdušná obrana zničila viac ako 30 striel s plochou dráhou letu a riadených bômb, uviedla agentúra Reuters.

O uskutočňovaní leteckých útokov na iránske ciele v Sýrii informovala v noci na pondelok izraelská armáda po tom, ako jej protivzdušná obrana zostrelila raketu odpálenú zo sýrskeho územia.

Armáda v oznámení uviedla, že "práve udiera" na jednotky Kuds iránskych Revolučných gárd v Sýrii, pričom varovala sýrsku armádu pred pokusmi útočiť na územie Izraela alebo jeho ozbrojené sily.

V nedeľu izraelská armáda informovala o zachytení rakety vystrelenej zo Sýrie nad Golanskými výšinami po tom, ako Damask obvinil Izrael z leteckých úderov na juhu Sýrie.

Izrael chce zabrániť tomu, aby jeho úhlavný nepriateľ Irán natrvalo umiestnil svoje vojenské sily v susednej Sýrii. S týmto cieľom už uskutočnil stovky vzdušných útokov proti iránskym cieľom i dodávkam zbraní pre Teheránom podporované libanonské militantné hnutie Hizballáh.

K podobným útokom sa Izrael verejne vyjadruje len zriedkavo, najnovšie informácie sú tak z jeho strany veľmi neobvyklým krokom, konštatuje agentúra AP.