Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izrael po vlne násilia zatvorí hraničný priechod Erez do Gazy

Hraničný priechod Kerem Šalom. Foto: TASR/AP

Násilné protesty pozdĺž hraníc Izraela s pásmom Gazy si v piatok vyžiadali životy dvoch Palestínčanov a najmenej 60 zranených. Demonštranti hádzali do izraelských vojakov kamene a zápalné bomby.

Jeruzalem 19. augusta (TASR) - Izrael zatvorí významný hraničný priechod do pásma Gazy v reakcii na najnovšiu vlnu násilia na hraniciach. S odvolaním sa na izraelské ministerstvo obrany o tom v nedeľu informuje agentúra AP.

Šéf izraelského rezortu obrany Avigdor Lieberman v nedeľu oznámil, že zatvorí hraničný priechod Erez. Násilné protesty pozdĺž hraníc Izraela s pásmom Gazy si v piatok vyžiadali životy dvoch Palestínčanov a najmenej 60 zranených. Demonštranti hádzali do izraelských vojakov kamene a zápalné bomby a pálili pneumatiky. Izraelská armáda reagovala slzotvorným plynom a paľbou ostrými nábojmi. K vlne násilia došlo v čase, keď sa Egypt snaží medzi oboma stranami sprostredkovať prímerie, pripomína AP.

Zástupcovia radikálneho palestínskeho hnutia Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, rokujú s egyptskými predstaviteľmi v Káhire v záujme dopracovať sa k podrobnostiam možnej dohody o prímerí s Izraelom. Obe strany sa dostali na okraj vážneho konfliktu počas uplynulých týždňov, keď palestínski militanti vystrelili na Izrael rakety. Židovský štát odpovedal leteckými útokmi.