Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izraelský premiér B. Netanjahu potvrdil, že krajina vystúpi z UNESCO

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Netanjahu v piatok nariadil veľvyslancovi Izraela pri UNESCO, aby podal oficiálnu žiadosť o vystúpenie krajiny z tejto organizácie, čo by sa malo stať ešte do konca tohto roka.

Jeruzalem 24. decembra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu potvrdil, že jeho krajina vystúpi z Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), napísala agentúra DPA.

"Myslím, že vzhľadom na zaujatý, jednostranný a absurdný postoj tejto organizácie k nám, je to nevyhnutné," uviedol na úvod pravidelného nedeľného zasadnutia svojho kabinetu izraelský premiér.

Netanjahu v piatok nariadil veľvyslancovi Izraela pri UNESCO Karmelovi Šamovi ha-Kohenovi, aby podal oficiálnu žiadosť o vystúpenie krajiny z tejto organizácie, čo by sa malo stať ešte do konca tohto roka. Krajina potom prestane byť členom UNESCO do konca roku 2018. Dôvodom odchodu Izraela z UNESCO sú "systematické útoky" na židovský štát zo strany tejto organizácie.

V rovnakom čase rady UNESCO opustia aj Spojené štáty, a to z rovnakého dôvodu ako Izrael. USA toto svoje rozhodnutie oznámili v októbri s tým, že ich k nemu viedla okrem iného nutnosť zásadnej reformy organizácie, ale aj jej "zaujatosť voči Izraelu".

UNESCO v minulosti okrem iného kritizovalo Izrael za jeho aktivity na západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme.

Izrael vlani prerušil spoluprácu s UNESCO kvôli kontroverznej rezolúcii, v ktorej sa uvádza, že židia nemajú žiadnu spojitosť s posvätnými miestami v Jeruzaleme.