Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael uzavrie pre násilie dôležitý hraničný priechod do Gazy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Palestínčania začali púšťať na Izrael šarkanov s horiacimi predmetmi alebo výbušninami pred niekoľkými týždňami v rámci masových protestov proti pozemnej, námornej a vzdušnej blokáde pásma Gazy.

Jeruzalem 9. júla (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok nariadil zatvoriť dôležitý hraničný priechod Kerem Šalom s pásmom Gazy v reakcii na pokračujúce vypúšťanie šarkanov s horľavými predmetmi na územie židovského štátu.

Podľa agentúry AP izraelská armáda uviedla, že Kerem Šalom - hlavný vstupný uzol - bude otvorený iba pre dodávky humanitárnej pomoci a potravín do uvedenej palestínskej enklávy na pobreží Stredozemného mora. Armáda dodala, že pre iné tovary priechod zostane uzavretý až do odvolania.

Netanjahu sľúbil, že proti militantom z palestínskeho hnutia Hamas v pásme Gaze zakročí "tvrdou rukou". Podľa denníka Haarec okrem uzavretia hraničného priechodu Izrael plánuje voči povstalcom podniknúť aj ďalšie kroky. Tie ale premiér nešpecifikoval.

Kerem Šalom je jedným z troch hlavných hraničných priechodov pásma Gazy s Izraelom a Egyptom. Väčšina denných dodávok tovarov však prúdi práve týmto priechodom.

Palestínčania začali púšťať na Izrael šarkanov s horiacimi predmetmi alebo malými výbušninami pred niekoľkými týždňami v rámci masových protestov proti pozemnej, námornej a vzdušnej blokáde pásma Gazy.

Šarkany i héliom naplnené balóny s horiacimi a zápalnými predmetmi, ktoré radikáli z radov Palestínčanov vypúšťajú nad územie Izraela, kde takto spôsobujú požiare úrody na poliach a lesných porastov, začala izraelská armáda zneškodňovať za pomoci dronov určených na civilné využitie - multikoptér.