Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izraelské sily zatkli na západnom brehu Jordánu aktivistov Hamasu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Približne 600.000 Izraelčanov žije v osadách na západnom brehu Jordánu vrátane anektovaného východného Jeruzalema, ktoré sú v zahraničí považované za nelegálne.

Jeruzalem 14. decembra (TASR) - Izraelské sily zatkli v noci na piatok pri raziách na západnom brehu Jordánu desiatky členov palestínskeho hnutia Hamas vrátane poslancov. K zatknutiam došlo po tohtotýždňových ozbrojených útokoch, ktoré majú zrejme na svedomí členovia Hamasu, uviedla agentúra AP.

Predstaviteľ Hamasu, ktorý si neželal byť menovaný, informoval, že izraelské sily zatkli počas tohto týždňa približne 70 členov hnutia vrátane 40 v noci na piatok. Izraelská armáda potvrdila nočné zatknutia s tým, že po týchto osobách pátrala pre ich účasť na teroristických aktivitách či násilných nepokojoch.

Podľa denníka Haarec utrpel v piatok vážne zranenia izraelský vojak, na ktorého na stanovišti pri osade Bejt El zaútočil Palestínčan. Ten naňho zblízka hodil kamene a ušiel.

Armáda uzavrela vo štvrtok mesto Ramalláh na okupovanom západnom brehu Jordánu a vyslala tam posily po tom, ako v tejto oblasti krátko predtým zastrelil palestínsky ozbrojenec dvoch izraelských vojakov. Očití svedkovia uviedli, že páchateľom bol neznámy muž, ktorý na autobusovej zastávke vystúpil z auta a začal strieľať. Následne z miesta činu ušiel a začali po ňom pátrať bezpečnostné sily. Armáda však zatiaľ neinformovala o žiadnych zatknutiach v súvislosti so štvrtkovým útokom.

Približne 600.000 Izraelčanov žije v osadách na západnom brehu Jordánu vrátane anektovaného východného Jeruzalema, ktoré sú v zahraničí považované za nelegálne, pripomína agentúra AFP.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo štvrtok oznámil, že po smrtiacom útoku na západnom brehu Jordánu zlegalizuje tisícky príbytkov postavených na tomto území židovskými osadníkmi bez izraelských povolení.