Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Izraelský kabinet schválil mierne rozšírenie operácie armády v Rafahu

Dym stúpa po izraelskom nálete na budovy v blízkosti deliaceho múru medzi Egyptom a Rafahom na juhu pásma Gazy v utorok 7. mája 2024. Foto: TASR/AP

Americký prezident tento týždeň verejne varoval Izrael, že ak zaútočí na Rafah v Pásme Gazy, prestane mu dodávať delostrelecké granáty a ďalšie zbrane.

Tel Aviv 10. mája (TASR) - Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok večer schválil "mierne rozšíriť" operáciu armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Zároveň nariadil svojim vyjednávačom pokračovať v snahách o uzavretie dohody o výmene rukojemníkov s militantným hnutím Hamas. S odvolaním sa na server Axios o tom v piatok informovala agentúra Reuters.

Americký prezident tento týždeň verejne varoval Izrael, že ak zaútočí na Rafah v Pásme Gazy, prestane mu dodávať delostrelecké granáty a ďalšie zbrane. USA už jednu takúto dodávku veľkých bômb pozastavili pre obavy z plánovaného izraelského útoku na Rafah.

Dva nemenované zdroje pre server Axios uviedli, že Izrael čiastočným rozšírením operácie neprekročí medze stanovené prezidentom Bidenom, podľa ďalšieho predstaviteľa to však USA môžu vnímať ako porušenie.

Detský fond OSN (UNICEF) v piatok uviedol, že viac než 100.000 ľudí za uplynulých päť dní opustilo Rafah, kde hrozí rozsiahla izraelská ofenzíva. Varoval, že je len otázkou dní, kedy si ľuďom na juhu Pásma Gazy minú zásoby potravín, a v dôsledku nedostatku paliva hrozí pozastavenie humanitárnych operácií.